predsjedničin savjetnik / Šeksa na Pantovčaku čeka ured, a mirovina će mu iznositi 12.500 kuna

Image
Foto: Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL

Najdugovječniji saborski zastupnik Vladimir Šeks odlučilo je otići u saborsku mirovinu, koja će iznositi 12.500 kuna te će kao volonter savjetovati predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović

29.4.2015.
9:57
Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Nakon 25 godina, Vladimir Šeks je jučer podnio ostavku na mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru i objavio kako prelazi na mjesto savjetnika u Uredu predsjednice Republike za ustavnopravna pitanja.

U oproštajnom intervjuu za RTL Direkt, Šeks je rekao kako njegova odluka nije došla iznenada jer se već dugo pripremao za povlačenje iz aktivne politike te da je tražio mirniju luku. Kako kaže, tu se susrela njegova želja i želja predsjednice Grabar-Kitarović i vodstva HDZ-a te su se složili kako je vrijeme da u politiku uđu mlađi.

Najdugovječniji saborski zastupnik na Pantovčaku će volontirati, a najavio je i kako planira aktivirati svoju saborsku mirovinu koja će iznositi 12.500 kuna.

Šeks će na Pantovčaku dobiti i svoj ured u koji će dolaziti povremeno - kada ga predsjednica bude trebala.

"Ja sam njezin posebni savjetnik za ustavnopravna pitanja. Kada me predsjednica bude trebala, ili kada ja osjetim potrebu da joj nešto sugeriram ili savjetujem, onda ću ja to i učiniti. Davat ću joj određene savjete, a ona će odabrati hoće li te savjete prihvatiti ili ne", kaže Šeks.

Šeks smatra da se Hrvatska ne treba bojati za svoju političku budućnost jer je svaka generacija u nekoj povijesnoj epohi izvršila svoju zadaću, neki manje uspješno, neki više, ali kaže da je Hrvatska uvijek išla naprijed.

O mrlji svoje dugogodišnje političke karijere Šeks kaže kako osjeća odgovornost zato što nije uspio u svojim nastojanjima kada je bio potpredsjednik Vlade, '93. i '94 godine, stvoriti zaštitne mehanizme koji bi zaštitili Hrvate od grabeža i mahinacija koji su napravljeni u privatizaciji.

MIP: Šeksa HDZ mijenja Kuduzom

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) prihvatilo je u srijedu ostavku na zastupničku dužnost Vladimira Šeksa, umjesto kojega HDZ predlaže Tugomira Kuduza, izabranog u 4. izbornoj jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeksu će mandat prestati kad Sabor donese odluku, rekla je predsjednica MIP-a Gordana Sobol navodeći da je najdugovječniji zastupnik Povjerenstvo o ostavci izvijestio pisanom izjavom, čime su ispunjeni uvjeti za prestanak mandata.

Iako Sobol nije rekla kad bi Sabor mogao formalno odlučivati o Šeksovoj ostavci, za pretpostaviti je da će to biti u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo