hrvatski vojnici u afganistanu / Brigadir Paradžiković za RTL: 'Nisam očekivao da će predsjednica ovako brzo ispuniti obećanje''

RTL-ov reporter Petar Panjkota je u vojnoj bazi u Mazar-i Sharifu razgovarao sa zapovjednikom hrvatskog kontingenta u Afganistanu, brigadirom Stankom Paradžikovićem

11.5.2015.
22:37
VOYO logo

Kada su prije dvanaest godina hrvatski vojnici krenuli u nepoznatu i daleku zemlju Afganistan, mnogi su tvrdili da će biti tzv. topovsko meso.

Kandidatkinja za članstvo u NATO-u - Hrvatska, u međuvremenu je postala ravnopravna članica, a njezini vojnici ponos nacije, u što se uvjerila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja ih je posjetila.

Posjet predsjednice Afganistanu za RTL prati Petar Panjkota koji je u vojnoj bazi u Mazar-i Sharifu razgovarao sa zapovjednikom hrvatskog kontingenta, brigadirom Stankom Paradžikovićem.

Jeste li očekivali posjet Kolinde Grabar-Kitarović ovako brzo nakon što je postala predsjednica?

Da budem iskren, nisam očekivao da će ovako brzo održati svoje obećanje, koje nam je dala na Plesu prilikom našeg ispraćaja. Ali naravno da je jako dobrodošla, da nas je ugodno iznenadila. Naravno, dobili smo na vrijeme obavijest da dolazi i pripremili smo se, ali puno nam znači njezin dolazak. Poglavito za moral naših vojnika ovdje.      

Kakva je situacija u Afganistanu danas, 12 godina nakon što su prvi hrvatski vojnici ovdje došli?

Situacija je i dalje složena, tako bi se najlaške odgovorilo. U usporedbi s 12 godina unazad, puno je napretka napravljeno, i u civilnom radu i razvoju. Ali isto tako po vojnom pitanju, gdje su koalicijske snage puno doprinijele samim time i mi kao dio te koalicije. Naši vojnici su vrlo cijenjeni.     

Hrvatski vojnici se često ovdje ističu kao primjer, pogotovo u odnosu s lokalnim stanovništvom. Zbog čega mislite da je tome tako? Je su li to nekakva iskustva iz Domovinskog rata ili je nešto drugo u pitanju?

Naravno da ima traga i da se crpe iskustva iz Domovinskog rata, ali je činjenica da 60 posto mog sastava trenutno ovdje u Afganistanu, su mladi dečki, mladi časnici i vojnici koji nisu direktno sudjelovali u Domovinskom ratu.  

Sada kada je borbena misija završila ovdje u Afganistanu, koji su glavni izazovi, prepreke i problemi s kojima se suočavate?

I dalje je problem na domaćinskoj strani, u smislu slabije opremljenosti, dosta je u pitanju opismenjavanje, problem opskrbe električnom energijom, pogonskim gorivom... To su problemi s kojima se oni susreću, a samim tim i kod savjetovanja i obučavanja nailazimo na slične probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo