najjača posljednjih godina / Oluja iz svemira pogodila Zemlju!

Image
Foto: Wikipedija

Zemljino magnetsko polje u utorak je pogodila najjača geomagnetska oluja u posljednjih šest godina, a nije značajno utjecala na elektromreže, satelite i avionske linije, objavio je Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru.

24.1.2012.
7:32
Wikipedija
VOYO logo

Geomagnetska oluja je privremeno ometanje Zemljinog magnetskog polja, a oluju uzrokuju Sunčeve aktivnosti.

"Veliki komad Sunčeve atmosfere odbačen je u nedjelju prema Zemlji pa se energetske Sunčeve čestice kreću brzinom od 2.000 kilometara u sekundi, što je pet puta brže od njihove normalne brzine kretanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad nas je pogodila, to je izgledalo kao da je razjareni ovan nasrnuo na Zemljino magnetsko polje. Ta silna energija uzrokuje oscilacije u našem magnetskom polju. Zbog toga je došlo do slabijih smetnji na radio-vezama koje se koriste u zrakoplovnoj navigaciji blizu Sjevernog pola na letovima između Sjeverne Amerike, Europe i Azije", kazao je TerryOnsager iz Centra za predviđanje vremenskih prilika u svemiru.

Jačina ove geomagnetske oluje bila je umjerena, odnosno na "razini dvojke ili trojke". Najjača moguća jačina je "petica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utjecaj geomagnetskih oluja na ljude tek se počeo proučavati, ali je poznato da golubovi pismonoše za vrijeme takvih oluja imaju problema s navigacijom te da nisu u stanju pronaći mjesto na koje bi trebali sletjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo