nije im mjesto tamo! / Europskoj komisiji smetaju ministri u nadzornim odborima

Image
Foto: PIXSELL

Izvješće Europske komisije o spremnosti Hrvatske za članstvo uglavnom će biti pozitivno, no u njemu će biti iznesene i primjedbe na imenovanje političara u nadzorne odbore, nedovršenu privatizaciju brodogradilišta i dodatno oporezivanje mobilnih operatera.

29.3.2012.
8:06
PIXSELL
VOYO logo

Visoki izvor iz vanjskopolitičke službe Europske unije rekao je u srijedu kako će izvješće Europske komisije o spremnosti Hrvatske za članstvo uglavnom biti pozitivno, no u njemu će biti iznesene i primjedbe na imenovanje političara u nadzorne odbore, nedovršenu privatizaciju brodogradilišta i dodatno oporezivanje mobilnih operatera.

Izvor ocjenjuje da će opći ton travanjskih monitoring-tablica biti pozitivan, ali ističe kako je važno da hrvatska Vlada ozbiljno odradi posao za redovito godišnje izvješće koje Bruxelles o Hrvatskoj priprema u listopadu. To je bitno jer neke članice, poput Velike Britanije, Nizozemske i Finske neće početi postupak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske dok se ne uvjere da Zagreb korektno ispunjava svoje obveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavne primjedbe Bruxellesa su da se razmisli je li ministrima mjesto u Nadzornom odboru Ine, privede kraju privatizacija brodogradilišta te da se odustane od dodatnog oporezivanja mobilnih operatera.

Bruxelles razumije da je Ina strateški važna za Hrvatsku, ali ipak ne gleda blagonaklono na imenovanje ministara Radimira Čačića i Slavka Linića u nadzorni odbor kompanije te se može očekivati da će se ta primjedba naći u skorom izvješću i monitoring-tablicama za Hrvatsku koje će Europska komisija predstaviti članicama oko 20. travnja,.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komisija će upozoriti da porez za pružanje usluga u mobilnim mrežama nije u skladu s europskim zakonima te se hrvatska vlada prije donošenja te odluke trebala konzultirati s Komisijom", rekao je izvor.

U izvješću o ispunjavanju europskih obveza Hrvatske naći će se primjedba glede nedovršene privatizacije brodogradilišta, a ako se to pitanje ne riješi do ulaska Hrvatske u EU škverovi će morati vratiti 10 milijardi kuna državne potpore ili će ići u stečaj, upozorio je izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritizira se i nedostatak stranih ulaganja u Hrvatskoj i podsjeća na brojne zapreke, od nedovoljne pravne sigurnosti do pitanja javnih nabava, na što je upozoreno i u listi preporuka koje je u ime svih europskih članica Delegacija EU-a poslala na adresu prvog potpredsjednika Vlade Čačića.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je glede primjedbe na imenovanje političare u nadzorne odbore kako nije sigurna hoće li se uopće naći u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je odluka koja znači da hrvatska država želi dati odgovornosti ime i prezime. Ali tamo gdje postoje strateški interesi tamo, naravno, mora odgovarati za vlasništvo svih građana ove zemlje", rekla je Pusić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo