'budimo dio promjene' / Holy i Milanović čiste divlja odlagališta!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović pridružio se svojim ministrima u globalnoj akciji čišćenja divljih odlagališta. Dok je državni vrh skupljao otpad, ministrica Mirela Holy ih je podučila kako se smeće reciklira.

21.4.2012.
10:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar pravosuđa Orsat Miljenić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pridružili su se akciji Zelena čistka u Branimirova Retkovec III. 

Riječ je o najvećoj ekološkoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada u Hrvatskoj, koja se održava u subotu na više od tisuću lokacija u sklopu kampanje Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš, koja se provodi kao dio svjetskog pokreta Let's do it! i akcije World cleanup 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se po prvi puta uključila u tu ekološku akciju.

U akciju su uključene sve hrvatske županije te više od 60 gradova i općina, a očekuje se sudjelovanje više od 30.000 volontera, najavila je voditeljica kampanje Helena Traub iz udruge Žmergo. Rekla je i kako su neke sredine, zbog vremenskih uvjeta i najavljene kiše, odgodile akciju za sljedeću subotu, 28. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelena čistka održava se pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike i Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Dok je sad državni vrh prebirao po otpadu, ministrica Holy je podučila premijera kako plastika ide u plave vrećice, a ostali otpad u crne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica kampanje Helena Traub pozvala je sve hrvatske građane u akciju čišćenja.

"Ako želimo čist okoliš, a on nam treba, moramo biti dio promjene jer one kreću od nas samih. Svatko od nas može napraviti promjenu. Pozivam sve građane da budu dio promjene – pridružite nam se i učinimo naš okoliš ljepšim i čišćim", poručila je Traub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako je cilj kampanje podizanje svijesti hrvatskih građana o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a njezin vrhunac je današnja akcija čišćenja prethodno kartiranih divljih odlagališta.

Istaknula je da se osim u Hrvatskoj, akcija danas provodi i u Latviji, Litvi, Španjolskoj, Austriji, Rusiji te Kaliforniji. U svijetu se dosad u tu kampanju uključilo više od 90 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj se kampanja provodi i uz potporu Oružanih snaga RH, Hrvatskog Caritasa, brojnih institucija poput Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskih šuma, Hrvatskog planinarskog društva, Hrvatskog lovačkog saveza te brojnih prijatelja akcije. Inicijativu podupiru i brojne poznate osobe kao što su Tarik Filipović, Alen Liverić, Antonija Blaće, Blaženka Leib, Ida Prester, Nina Violić, Luka Nižetić, Lela Kaplowitz, Dražen Turina Šajeta, Mare Milin, Pero Mrnarević.

Traub je najavila kako će akcija simbolično završiti u Opatiji u mjestu Ika u 14 sati, gdje će im se pridružiti gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i obnašatelj dužnosti Primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završna konferencija za novinare na kojoj će organizatori akcije, predstavnici udruge Žmergo, izvijestiti o njenim rezultatima održat će se danas u 17 sati u Hotelu Bristol u Opatiji.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo