zloporaba položaja / Nakon Fiolića, pod istragom Sanader i Čobanković?

Image

USKOK je pokrenuo istragu protiv bivšeg ministra Petra Čobankovića i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića, a najvjerojatnije i protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, te jednog sudskog vještaka tereteći ih da su malverzacijama oštetili državni proračun za 26.4 milijuna kuna.

21.4.2012.
12:40
VOYO logo

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1953., 1957., 1957, 1931.) i jednog  trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, piše u priopćenju.

Osnovano se sumnja da su se 59-godišnjak i 55-godišnjak dogovorili da će Vlada RH odobriti kupnju  nekretnine u vlasništvu osumnjičenog trgovačkog društva i još jednog trgovačkog društva po cijeni znatno većoj od tržišne, kako bi osumnjičenom trgovačkom društvu pribavili znatnu materijalnu korist.

Nakon toga su od treće osumnjičenog, bivšeg ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Petra Čobankovića, zatražili da to Ministarstvo obavi sve potrebne pripreme i radnje na temelju kojih bi Vlada RH kupila nekretninu za potrebe Ministarstva po cijeni znatno većoj o tržišne.

Zatim je drugo osumnjičeni, Stjepan Fiolić, u cilju realizacije navedenog od četvrtog osumnjičenika, stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo, zatražio da u elaboratu o procjeni navede da je vrijednost nekretnine  znatno veća od stvarne, a što su ovi i  prihvatili.

Na temelju procjene i sukladno uputama prvog osumnjičenika,  putem stručnih službi pripremio prijedlog za donošenje odluke Vlade RH o kupnji nekretnine  financijskim leasingom te zaključivanju ugovora s trgovačkim društvom u iznosu od osam milijuna eura, iako je znao da je iznos kojim bi se kupila nekretnina znatno veći od njezine stvarne vrijednosti.

Prvo osumnjičeni, koji je najvjerojatnije Ivo Sanader, na užem kabinetu Vlade obrazložio je da je sklapanje takvog ugovora korisno za Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Potom je Vlada odobrila sklapanje ugovora, čime je osumnjičenom trgovačkom društvu pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 26.370.300 kuna na štetu proračuna Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepan Fiolić, koji je u subotu ujutro doveden na ispitivanje u USKOK, branio se šutnjom. Nakon tog ispitivanja, zagrebački Županijski sud mu je odredio jednomjesečni istražni pritvor zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke i suokrivljenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo