UDARAC UOČI STRANAČKIH IZBORA / 'Milinović je znao nazvati i pitati - imaš li ono za mene?'

Image
Foto: Pixsell

Svjedočenjem bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević nastavljeno je suđenje u slučaju Fimi media. Pročitan je njezin iskaz u kojem se kao korisnici stranačkog crnog fonda spominju brojni istaknuti HDZ-ovci.

24.4.2012.
12:07
Pixsell
VOYO logo

Prema istražnim iskazima bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević, novcem iz stranačkih crnih fondova koristio se niz stranačkih dužnosnika, a sve je podatke o isplatama imalo i aktualno vodstvo stranke koje je na ključna mjesta došlo nakon odlaska bivšeg premijera Ive Sanadera.

HDZ-ovim crnim fondom, koji se po tvrdnjama USKOK-a punio izvlačenjem novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media, u potpunosti je raspolagao Sanader dok je bio na čelu stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nakon njegova odlaska glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić navodno je od Branke Pavošević tražio da po sjećanju sastavi popis osoba kojima je isplaćivan novac.

"Bačić je tada kazao da mu popis treba za Jadranku Kosor", kazala je Pavošević USKOK-ovim istražiteljima u jednom od svjedočenja s kojega je zapisnik u utorak pročitan na zagrebačkom Županijskom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po tvrdnjama koje je izrekla u istrazi, novac iz HDZ-ovih crnih fondova primao je velik broj dužnosnika, ali i zaposlenika stranke te osoba koje su, poput bivšeg ravnatelja UNS-a Mladena Lackovića, sa strankom surađivali, ali nisu bili njeni zaposlenici.

Najveću mjesečnu naknadu od čak 10 tisuća kuna navodno je, prema Sanaderovom nalogu, "od novca koji je donosio Barišić" dobivao bivši ministar zdravstva Darko Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milinović je znao nazvati i pitati Branka, imaš li ono za mene? Ja sam znala o čemu se radi i informirala ga kada će stići", posvjedočila je Pavošević.

Bivša ministrica Bianca Matković svakog je mjeseca, navodno, dobivala osam tisuća kuna, RatkoMaček i Martina Banić dvije, a na platnom je popisu bio je i niz zaposlenika vlade kojima je isplaćivano od 1.500 do 2.000 kuna. U jednom je slučaju za povećanje naknade nekoj zaposlenici, po riječima Branke Pavošević, intervenirao i bivši ministar kulture Jasen Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac su navodno dobivali i neki članovi stranačke mladeži, posvjedočila je Pavošević, ističući da joj nikada nisu rekli zbog čega se i po kojim kriterijima naknade isplaćuju.

Svoje je tvrdnje u USKOK-u potkrijepila nizom isplatnica koje je, po vlastitom priznanju, sačuvala zbog straha da će nju optužiti da je ona "kriva i odgovorna za sve što se događalo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve sam radila isključivo po nalozima meni nadređenih, predsjednika Sanadera, Mladena Barišića te glavnih tajnika Branka Vukelića i Ivana Jarnjaka", kazala je Pavošević.

Potvrdila je i da se novac iz crnih fondova koristio za financiranje predizbornih kampanja, nabavku Sanaderova blindiranog BMW-a, ali i uređenje stranačkih prostorija, za što je, primjerice u Bjelovaru bio zadužen Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz njenih se iskaza doznaje da je novac uglavnom preuzimala od bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića, koji je također priznao punjenje stranačkih crnih fondova, u njegovom uredu u Carini, gdje se novac prebrojavao i slagao u snopove.

Kazala je da joj se u sjećanje posebno urezao susret u Carini, na dan ubojstva Ive Pukanića, kada je s Barišićem morala na brzinu prebrojati i složiti dva milijuna eura, jer je Barišić kazao da ih žurno treba iznijeti iz Carine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi i da je u središnjici HDZ-a često viđala stranačke donatore, među kojima su bili Miho ZrnićMarinović te braća Žužul protiv kojih su zbog sumnje da su umješani u korupciju u međuvremenu pokrenuti kazneni postupci.

Spomenula je i plaćanje 'estradnjaka' koji su za nastupe u predizbornim kampanjama također financirani ilegalnim novcem koji im je, kako je kazala, nosio Dražen Žanko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branka Pavošević tvrdi da je na mjestu blagajnice radila dok je Sanader nije premjestio na mjesto tajnice za financije, nakon što joj je, poslije odlaska s premijerske dužnosti, ostavio 100 tisuća kuna koje je navodno trebala promijeniti u dolare.

U jednom od svojih iskaza opisala je i odnos Barišića s bivšim Sanaderovim glasnogovornikom Mačekom, koji je navodno lobirao da se stranački poslovi ne obavljaju preko Fimi medije nego društva Massol. Toj je tvrtci, kako je rekla, otišao najveći dio donacije od 9,7 milijuna kuna doniranih za potrebe predsjedničke kampanje Jadranke Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S čitanjem istražnih iskaza Branke Povešević nastavit će se 7. svibnja, s obzirom da je, iako je priznala krivnju, odbila svjedočiti i odgovarati na pitanja na glavnoj raspravi.

Osim Branke Pavošević i Mladena Barišića krivnju u slučaju "Fimi media" priznali su i vlasnica marketinške agencije po kojoj je slučaj dobio ime, Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa "Fimi mediju" kao pravnu osobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Sanader, glasnogovornik Maček te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je "crni fond" nastao bez znanja stranačkih tijela.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo