MATURANTI U ŠOKU ZBOG ISPITA / Jovanović hitno zatražio uvid u testove s državne mature!

Image
Foto: PIXSELL

Na nezadovoljstvo maturanata zbog preteških ispita za državnu maturu reagirao je resorni ministar Željko Jovanović te je sve učenike i njihove roditelje pokušao umiriti obećanjem da će nakon uvida u testove i rezultate koje su maturanti postigli donijeti neke konkretne zaključke i prijedloge.

24.5.2012.
9:24
PIXSELL
VOYO logo

Ovogodišnji pulski maturanti razočarano su izlazili iz gimnazija nakon polaganja ispita iz hrvatskoj jezika, ispita kojim je započela državna matura za većinu srednjoškolaca, javlja Novi list.

Tvrde da pitanja nisu imala veze s onim što su učili u školi i za što su se pripremali tjednima, a neki čak i mjesecima.

"Ništa od onoga što smo učili o povijesti književnosti nije bilo, a tražili su nebitne detalje. Ne vjerujemo da se na takav način saželo četverogodišnje gradivo iz hrvatskoj jezika", poručili su nezadovoljni maturanti.

Nisu ogorčeni samo pulski gimnazijalci. Na internetskim forumima, većina od oko 32.000 srednjoškolaca koje su ove godine pristupili ispitu, kritizirali su Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje provodi državnu maturu.

Profesori hrvatskoj jezika i književnosti zaključili su da su zadaci na osnovnoj razini bili teži od onih postavljenih na višoj, no podsjetili su i na činjenicu da pripreme za državnu maturu traju kroz sve četiri godine školovanja, a ne samo završnu godinu.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta ŽeljkoJovanović odmah je reagirao jer mu cijeli dan nije prestajao zvoniti mobitel od poziva ogorčenih i razočaranih maturanata. Na svom Facebook profilu, osvrnuo se na komentare maturanata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto testove nije osobno vidio, sam je od ravnatelja Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja GoranaSirovatke tražio da hitno dostavi ovogodišnji test iz hrvatskog jezika u MZOS kako bi uz pomoć grupe nastavnika hrvatskog jezika 'testirali' i oni taj test.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo