pad industrijske proizvodnje / Hrvatska tone prema samom dnu!

Image
Foto: RTL

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u travnju ove godine je pala za 9.4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Time je ostvaren najveći pad od studenog 2009. To je bilo očekivano, ali ne u tolikoj mjeri - prognoze su govorile o tri do 7.5 posto slabijoj proizvodnji.

29.5.2012.
15:32
RTL
VOYO logo

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju pala za 9.4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin najveći pad od studenoga 2009. godine, kada je zabilježen pad industrijske proizvodnje od čak 9.9 posto.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, pad je bio očekivan, ali ne u tolikoj mjeri - prognoze su govorile o tri do 7.5 posto slabijoj proizvodnji.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u travnju industrija oslabila za 5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, prenosi Tportal.

To je četvrti mjesec zaredom kako industrija slabi, a njezin je pad u travnju čak i ubrzan, s obzirom da je u ožujku aktivnost u industriji oslabila za 7.9 posto.

Mala je utjeha kako je industrijska proizvodnja porasla za 1.2 posto u odnosu na ožujak ove godine.

"Usporavanje rasta gospodarstva Europske unije i nagomilani strukturni problemi domaće industrije, potpomognuti slabom domaćom potražnjom, odražavaju se na industrijsku proizvodnju, a osjetnije poboljšanje trendova ne očekujemo ni idućih mjeseci", navode RBA analitičari u osvrtu na podatke DZS-a.

Također su dodali kako visoki pad industrijske proizvodnje u prvom tromjesečju nagovješćuje negativan rezultat BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike