PROMJENE MINISTARSTVA UPRAVE / Transseksualce će oduševiti ova Vladina inicijativa!

Biti tko želiš i zvati se kako želiš - uskoro će biti lakše u Hrvatskoj. Dvadesetak godina stari birokratski problemi napokon se rješavaju. Ministarstvo uprave konačno će omogućiti Hrvatima slobodnu promjenu imena te više od 2 prezimena. Stižu novosti i za transrodne osobe.

3.6.2012.
18:51
VOYO logo

David Rey Siles u Hrvatsku je iz Bolivije stigao s dva prezimena, a domaću birokraciju upoznao je nakon što je supruga Hrvatica u obitelj donijela treće. Nekoliko puta su ga morali prilagođavati.

Naime, hrvatski zakon dozvoljava samo 2 imena i 2 prezimena pa su ih stranci često morali izbacivati ili spajati.

I žene s dva prezimena nisu mogle dodati suprugovo, dok je promjena osobnog imena bila mučna i javna procedura o kojoj svi odlučivali od prolaznika do komisija.

Sve bi ovo trebao popraviti novi zakon o osobnom imenu, a ministarstvo Uprave priprema i izmjene Zakona o državnim maticama koje se tiču transrodnih osoba.

"Mi želimo takvo rješenje po kojem će se onim građanima koji promjene spol omogućiti da taj podatak ne bude više u rodnom listu", kaže ministar ArsenBauk.

Podatak o promjeni će biti sačuvan, ali neće biti javan kao sada.

"Taj rodni list morate davati poslodavcioma, fakultetima, školama, znači trećim osobama koje nemaju nikakav pravni interes znati za vaš privatni život,a znamo da je situacija takva da transrodne osobe jako često doživljavaju diskriminaciju i nasilje", objašnjava SanjaJuras iz udruge Kontra.

Što je preskupa cijena za tek nekoliko birokratskih detalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo