teške optužbe / 'Inspektori ulaze u stanove i pred djecom ubijaju pse!'

Image
Foto: Thinkstock

Udruga Prijatelji životinja iznijela je teške optužbe na račun inspektora Ministarstva poljoprivrede, koji su navodno u jednom danu ubili 50 životinja, a danas su nastavili ubijanje.

18.6.2012.
14:47
Thinkstock
VOYO logo

Udruga Prijatelji životinja upozoravaju kako su veterinarski inspektori ubili oko 50 zdravih životinja u jednom danu.

"Veterinarski inspektori prošli petak ubili su oko 50 životinja u zagrebačkom skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu, skloništu udruge Noina arka i u domovima ljudi koji su nedavno udomili pse, a danas su nastavili s ubijanjima! Ulaze ljudima u stan govoreći da su došli samo u nadzor, a onda pred djecom koja vrište bez spomena karantene i pregleda ubijaju psa na licu mjesta", naveli su u svom priopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede oglasilo se izjavom u kojoj pravda ubijanje tobožnjom opasnosti od bjesnoće zbog šteneta koje je udomljeno prije mjesec dana iz Dumovca u Samobor.

Prema zadnjim saznanjima, u dvorište gdje je štene živjelo upala je navodno bijesna lisica i ubila kokoši te prenijela štenetu bjesnoću, zbog čega je i preminulo. No, inspektori su očito zlonamjerno iskoristili smrt šteneta kao izliku za ubijanje i necijepljenih i cijepljenih životinja.

Međutim, ubijeni psi u Dumovcu bili su u karanteni, njihovo ponašanje i zdravlje stalno prati stručno osoblje Dumovca i nisu nikoga ugrožavali niti su predstavljali prijetnju drugim životinjama ili ljudima.

Životinje nisu prošle trokratni pregled tijekom deset dana radi utvrđivanja bjesnoće niti je testirana visina antitijela na bjesnoću u njihovoj krvi, već ih je inspekcija ubila na licu mjesta. Obdukcijom dosad ubijenih životinja utvrđeno je kako nijedna nije imala bjesnoću. Usprkos tome, veterinarska inspekcija nastavlja smrtonosni pohod na zdrave životinje.

Stoga, prijatelji životinja se pitaju zna li ministar Tihomir Jakovina za nezakonit napad njegovih inspektora na dva najbolja skloništa u Hrvatskoj, čiji rad je i samo Ministarstvo dosad nebrojeno puta isticalo kao primjer kako trebaju funkcionirati skloništa za napuštene životinje.

Također traže od Ministarstva hitno zaustavljanje pohoda na nesretne pse i sankcionira protuzakonito djelovanje inspektora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo