skuplji benzin / Vlada opet uvodi trošarine po litri goriva!

Trošarine na motorne benzine i plinsko ulje povećat će se od 10. srpnja za 15 lipa po litri, čime se vraćaju na razinu iz početka ožujka prošle godine, odlučila je hrvatska Vlada na današnjoj sjednici.

5.7.2012.
12:35
VOYO logo

"Svjedoci smo da u posljednje vrijeme svakih 14 dana imamo smanjenje cijena derivata. To nije jednokratni trend", ističe ministar financija Slavko Linić napominjući kako su cijene u proteklom razdoblju, u dvotjednom ritmu, padale i do 30 lipa po litri.

Procjene su da će i idući utorak doći do smanjenja cijena, čime ćemo se približiti cijeni koja je bila prošle godine kada je bivša Vlada smanjila trošarine. To je razlog da se vraća tih 15 lipa trošarina i tako se s trošarinama vraćamo na razinu od 7. ožujka 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredbom o visini trošarina na motorne benzine i plinska ulja za pogon, koju je Vlada donijela na današnjoj sjednici, trošarina na benzine će od 10. srpnja iznositi 3.100 kuna za 1.000 litara (do sada 2.950 kuna), a na plinska ulja 2.200 kuna za 1.000 litara (do sada 2.050 kuna).

Vlada je danas odlučila i da će cijena plina za povlaštene kupce koji obavljaju proizvodnu djelatnost do konca rujna iznositi 2,75 kuna po prostornom metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić podsjetio je da je početkom srpnja prestala važiti odluka o reguliranoj cijeni plina za industriju od 2,13 kuna po kubiku.

"Kako bi ublažili udar poskupljenja plina i barem djelomično zaštitili našu industriju, predlažemo da se produži regulirana cijena plina, da ta cijena bude 2,75 kuna po prostornom metru", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo