Sloboda kretanja kapitala / 'Rješenje pitanja Ljubljanske banke preduvjet je za ratifikaciju'

"Želimo da Hrvatska što prije uđe u EU i da ratificiramo pristupni sporazum, a preduvjet za to je da riješimo pitanje Ljubljanske banke u skladu s obvezama koje je Hrvatska preuzela pri zatvaranju pregovora u poglavlju 4 - Sloboda kretanja kapitala", poručio je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

23.7.2012.
11:25
VOYO logo

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je rješenje pitanja Ljubljanske banke preduvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma u slovenskom parlamentu, a hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da ta dva pitanja treba razdvojiti.

"Može se dogoditi da, ne bude li riješeno pitanje Ljubljanske banke, slovenski parlament neće željeti ratificirati pristupni sporazum, a za to nam treba dvotrećinska većina. Želimo da Hrvatska što prije uđe u EU i da ratificiramo pristupni sporazum, a preduvjet za to je da riješimo pitanje Ljubljanske banke u skladu s obvezama koje je Hrvatska preuzela pri zatvaranju pregovora u poglavlju 4 - Sloboda kretanja kapitala", rekao je Erjavec pri dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erjavec tvrdi da je Hrvatska u pregovorima za zatvaranje pregovora u poglavlju Sloboda kretanja kapitala preuzela obvezu da se pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke rješava u okviru sukcesije bivše Jugoslavije.

"Taj je problem nastao zbog raspada Jugoslavije. Bez toga on ne bi ni postojao i stoga je to tipično pitanje za sukcesiju", rekao je Erjavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako to pitanje riješimo, već sutradan možemo u slovenskom parlamentu započeti postupak ratifikacije", rekao je Erjavec, izrazivši uvjerenje da će se to riješiti u međusobnom dijalogu.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da je Hrvatska pokrenula inicijativu, 'koju je slovenska strana prihvatila, da se odvoji pitanje Ljubljanske banke od našeg europskog partnerstva'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imenovali smo stručnjake i s hrvatske i sa slovenske strane, koji bi vladama trebali predložiti neko racionalno i izvedivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke, a moje je duboko uvjerenje da je i hrvatski i slovenski interes dugoročno europsko partnerstvo što se tiče europskih projekata i da upravo zbog toga ta pitanja treba razdvojiti i da na tome treba raditi. Hoćemo li prepoznati svoje interese i realizirati ih, to ćemo vidjeti, a mi ćemo dati sve od sebe da se to tako dogodi", rekla je Pusić.

Postoji mogućnost da se dvoje ministara u Bruxellesu tijekom dana bilateralno sastanu i razgovaraju o tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri Pusić i Erjavec, zajedno s kolegama iz Grčke i Italije, imaju dogovoren sastanak s povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom o Jadransko-jonskoj strategiji.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo