NOVINARI GA KRIVO SHVATILI!? / Ministar Jakovina za RTL Danas: Ništa od smanjenja PDV-a na hranu!

PDV od 5 posto na hranu - preidealno da bi bila istina. Iako su se svi ponadali - ništa od smanjenja - barem ne ove godine. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina za RTL Danas pojasnio je da su ga novinari pogrešno shvatili i da su njegove izjave krivo prenijeli.

15.8.2012.
18:38
VOYO logo

Žuto zlato, kukuruz ali i ostala stočna hrana, od jeseni će biti još skuplja zbog niskog prinosa koji je uništila suša. Može li niži PDV za hranu biti od pomoći proizvođačima?

"Oni krajnji korisnici našeg proizvoda, svinjskog mesa i mesa općenito, bi trebali biti zadovoljni. Nama proizvođačima pravi efekt vidjet će se tek kada se vidi krajnja proizvodna cijena našeg mesa", govori DobromirČović.

No, od koristi neće biti ništa niti za proizvođaće niti za kupce. Iz Vlade su demantirali najave da će smanjenjem PDV-a na hranu pokušati ublažiti štete od suše. Krivnja je svaljena na novinare.

"Ovo je bila nepriprimljena i ishitrena izjava vaših kolega. Ovo nije reakcija na sušu, već nešto što se radi zadnja dva, tri mjeseca", objašnjava ministar poljoprivrede TihomirJakovina.

A rade se analize o tome može li se smanjiti PDV na pojedine prehrambene proizvode.

"Kada analiza bude gotova, kada vidimo koji su stvarni učinci na državni proračun, to ćemo usuglasiti s kolegom Linićem. Svi oni koji iole prate financije i proračunsko planiranje znaju da se jedna takva mjere ne može donijeti u par tjedana ili mjeseci", kaže ministar.

Od Vlade dakle pomoći zasada nema, pa će na jesen, kada cijene hrane skoče u nebo - nevolje nastupiti i za kupce

Na ministru Jakovini, koji se sutra sastaje sa seljacima, je da nađe načina pomiriti sve interese i pomoći svima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo