GROZNICA STIGLA I U HRVATSKU / Panika u Srbiji: Egzotična bolest odnijela prvu žrtvu!

Doznaje se kako je u susjednoj nam zemlji zaražena 21 osoba, ali tamošnji stručnjaci uvjeravaju uplašenu javnost da razloga za paniku nema.

4.9.2012.
9:38
VOYO logo

Groznica Zapadnog Nila odnijela je svoju prvu žrtvu u Srbiji, javlja Blic! Riječ je o 60-godišnjakinji iz Pančeva koja je inficirana opasnim virusom nakon uboda komarca. Žena je preminula 13. kolovoza na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Doznaje se kako je u susjednoj nam zemlji zaražena 21 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od tog broja, jedan slučaj završio je smrtnim ishodom. Osim jednog oboljelog, pacijenti u posljednja dva tjedna nisu putovali u inozemstvo. Od oboljelih, tri su s područja Južnobanatskog okruga i tri iz Beograda. Pacijenti su osobe stare od 52 do 82 godine, a bolesnici su poslije infekcije dobili upalu moždanih ovojnica (meningitis)", navodi se u priopćenju instituta.

Tamošnji stručnjaci uvjeravaju uplašenu javnost da razloga za paniku nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina zaraženih je puštena kući, dok se nekoliko osoba nalazi na bolničkom liječenju. Od ove bolesti najčešće oboljevaju stariji od 50 godina", kaže prof. dr Olga Dulović.

Srpska ministrica zdravlja Slavica Đukić Dejanović otklonila je u utorak špekulacije da bi moglo doći do epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema naznaka, ni parametara da će se razviti epidemija", rekla je ministrica za TV Pink.

Kako javlja Tportal groznica Zapadnog Nila pojavila i u Hrvatskoj, no nijedan slučaj nije zabilježen kod ljudi, već kod životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neke epidemiološke studije našle su prisutnost infekcije, kao i veterinari, budući da se virus može prenijeti i na kopitare, međutim, za stoku je teško utvrditi odakle je", rekla je epidemiologinja prof. IraGjenero-Margan.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo