TRAŽI SE HITNA INTERVENCIJA / Rafinerija iz Bosanskog truje Slavonski Brod

Image

Gradonačelnik Slavonskog Broda od Ministarstva zaštite okoliša traži hitnu reakciju zbog rada rafinerije u Bosanskom Brodu koja zagađuje zrak.

24.2.2009.
17:20
VOYO logo

SLAVONSKI BROD - Krajem prošle godine s radom je ponovno krenula rafinerija u Bosanskom Brodu, a u posljednjih nekoliko tjedana građani Slavonskog Broda žale se na smrad koji u njihov grad dolazi upravo iz rafinerije. Stoga je brodski gradonačelnik Mirko Duspara od ministrice zaštite okoliša Marine Matulović Dropulić zatražio hitnu intervenciju.

Duspara kaže kako ga neprestano nazivaju građani, odgajatelji u vrtićima, nastavnici u osnovnim i srednjim školama jer boravak djece na otvorenom nije moguć. "To znatno utječe na kakvoću življenja u gradu, a prijeti opasnost i za zdravlje ljudi i okoliš", dodaje Duspara koji od ministrice očekuje da uspostavi kontakt s mjerodavnima u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo ništa protiv toga da Rafinerija radi, ali mislimo kako se moraju poštovati uvjeti zaštite okoliša. Želimo na vrijeme upozoriti na problem, a budući da je riječ o drugoj državi, dopis jedino možemo uputiti svojemu Ministarstvu zaštite okoliša. Ono može tražiti objašnjenje od Rafinerije, ali i od vlasti u BiH, i vidjeti o čemu se točno radi", objašnjava gradonačelnik.

U Slavonskome Brodu još nema mjerne postaje koja bi stalno pratila kakvoću zraka. Njezino je postavljanje u planu, a projekt bi trebali financirati Fond zaštite okoliša te Županija i grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedugo nakon Dusparinog vapaja, iz Ministarstva je priopćeno kako će hitno diplomatskim putem od ovlaštenih tijela u BiH zatražiti informacije o najnovijem stanju u rafineriji te o mjerama koje kane poduzeti radi poboljšanja situacije. Od Grada Slavonskog Broda zatraženo je da čim prije dostavi eventualne podatke mjerenja kakvoće zraka ili, ako ih nema, da čim prije mjerenje provede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo