OBRAČUN SA ZASTUPNICIMA / Milanović: Nemojte raditi budalu od Tuđmana!

Aktualnim prijepodnevom u utorak je počelo jesensko zasjedanje Sabora. Premijer se morao opravdavati zastupnicima koji su ga napadali sa svih strana, a svojim je kolegama objasnio i da poštuje prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana te upozorio da od njega ne rade budalu.

18.9.2012.
12:33
VOYO logo

Potpisivanje ugovora i otvaranje radova bez sredstava je ustvari kazneno djelo, poručio je danas premijer ZoranMilanović u Hrvatskom saboru ističući da njegova Vlada, za razliku od prethodnih, neće davati nerealna obećanja oko gradnje Pelješkog mosta, pa ni nakon europske odluke o financiranju studije izvedivosti te investicije.

"Mi radimo i ne dajemo nerealna obećanja. Mi ne otvaramo gradilišta da nismo osigurali sredstva za izgradnju mosta i ne statiramo tamo kao manekeni u pet navrata, to ne radimo", rekao je Milanović u aktualnom prijepodnevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da su njegova Vlada i resorni ministar morali raskidati ugovore koje je HDZ-ova vlast zaključila s izvoditeljima iako nije imala novca za tu namjenu.

"Ova Vlada i ovaj ministar pomorstva su ih morali raskinuti i računati na zdrav razum i razumijevanje ljudi s kojima su ugovori potpisani. To su hrvatske tvrtke s tisućama zaposlenih koje jedva preživljavaju. Toliko o odgovornosti", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je podsjetio da su ministri vanjskih poslova i regionalnog razvoja u Bruxellesu razgovarali da takav jedan europski projekt sufinancira EU, naglasivši da će se Hrvatskoj isplatiti taj projekt da za jednu uloženu kunu iz EU dobije dvije samo ako opravda projekt.

"Tu nema po babi i stričevima, to su vrlo strogi projekti i zato neki nemaju interesa za te projekte jer tu ne mogu zamračivati, tu nema novca sa strane. Eto na tome mi radimo", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NikoluVuljanića (Hrvatski laburisti) zanimalo je hoće li premijer zaustaviti nakane da se Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka kao državna imovina rasprodaju bez zakonskih pretpostavki, odnosno saborske strategije i Vladina plana upravljanja državnom imovinom.

"Vaš apel da se držimo zakona, strategije i plana upravljanja imovinom apsolutno podupiremo, ali na kraju vlada upravlja imovinom i mora donijeti odluku. Bit ove priče je da se donose odluke jer se nisu donosile dvije i pol godine, ni o granici, ni o regijama, i to je najveći propust, najveći grijeh kada govorimo o bivšoj vlasti, pustimo postupke i mogući kriminal", odgovorio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova zemlja nema vremena čekati. Možemo pogriješiti, ali nećemo raditi ništa iza plota", dodao je.

Naglasio je kako potrebne strategije i planove treba donijeti, ali i razgovarati o bitnom - hoće li država u ovim vremenima krize dati razvojnu šansu za tih nekoliko poduzeća, koja će biti korisna za njih, zaposlene i državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović: Sporazum s BiH ratificirati dvotrećinskom većinom

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Zoran Milanović najavio je danas da će predložiti da granični sporazum s BiH Sabor ratificira dvotrećinskom većinom, iako je uvjeren da je za ratifikaciju po Ustavu dovoljna kvalificirana ili većina svih zastupnika u Hrvatskom saboru.

Milanović je, tijekom saborskog aktualnog prijepodneva, podsjetio da je bivša vlast tumačila da je za arbitražni sporazum sa Slovenijom dovoljna kvalificirana većina, iako je arbitražnom tijelu, koje je naknadno imenovano, sporazum dao ovlasti da neovisno utvrdi granicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbio je Stierovo tumačenje da Hrvatska pristaje na ucjenu BiH, koja, tvrdi Stier, izgradnju Pelješkog mosta uvjetuje ratifikacijom graničnog sporazuma.

"Nitko nam ne postavlja nikakve uvjete s te strane. Ministar BiH rekao je jednu nesmotrenu izjavu, ali ona nema nikakvog utjecaja na ništa. Hrvatska može graditi taj most kad hoće", ustvrdio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da Vlada želi da Hrvatska poštuje ono što je potpisao njezin predsjednik Franjo Tuđman i što se 13 godina primjenjuje u naravi.

Kazao je da Tuđman "nije bio ishlapjeli starac, nego čovjek koji je tada znao što radi". "Kriteriji su bili jasni. Predsjednik za kojeg nikad nisam glasovao znao je što radi... i nemojte raditi budalu od njega", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da sporazum nije bilo moguće ratificirati odmah nakon potpisivanja jer su povjerenstva dviju država pet godina iza toga izlazila na teren kako bi utvrdila stanje.

'I Sotona citira Bibliju kada mu to odgovara!'

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DinkoBurić je u ime Kluba zastupnika HDSSB-a na prvom jesenskom zasjedanju saborskih zastupnika ponovno progovorio o problemu podjele RH na regije.

Optužio je Vladu da je nastavila politiku daljnjeg siromašenja najsiromašnijih regija kao što su Slavonija i Baranja.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL



"Slavonija je najsiromašnija, odluka nema nikakve veze s EU, podjela na dvije regije napravljena je na štetu Slavonije, na korist Vraždina, Zagreba... Ovom će politikom bogati biti još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Braneći neobranjivo pojedini ministri lažu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Sotona citira Bibliju kada mu to odgovara", rekao je ogorčeni Dinko Burić iz HDSSB-a"

Za građane Slavonije su veliko razočarenje ministri Slavonije i Baranje", izjavio je ogorčeni Burić i dodao kako je premijer Milanović slatkorječiv, deklarirani nevjernik, koji svako malo ima Biblijske citate.

"I Sotona citira Bibliju kada mu to odgovara", rekao je Burić iz HDSSB-a te se obrušio na Radimira Čačića.

Njemu je zamjerio 'uvredljivu' poruku narodu u kojoj je poručio građanima da manje plaču, a više rade.

"Rođeni su već neki novi narodni stihovi. Školovao otac sina, potrošio čopor svinja, a zauzvrat njemu škola vratila bahatog vola", rekao je Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabornica ponovno u pogonu, konačno su se svi vratili s odmora

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Hrvatski sabor u utorak je počeo svoje  jesensko zasjedanje na 5. sjednici koja će trajati četiri tjedna.

Na dnevnom redu je više od 70 točaka, među kojima i prijedlog novoga zakona o boravištu, konačni prijedlog novog Ovršnog zakona, prijedlog Nacionalne strategije razvoja zdravstva do 2020. te više financijskih i gospodarskih zakona. Većina njih usklađuje se s propisima EU.

U Saboru očekuju da će Vlada do kraja mjeseca u parlament na ratifikaciju uputiti granični sporazum s BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bilježim se sa štovanjem': Svi zastupnici morali evidentirati svoj dolazak elektronskom karticom

Dolazak na sjednicu saborski zastupnici po novome su dužni evidentirati elektronskom karticom, a evidencija o njihovom radu svakodnevno će se objavljivati na saborskim internetskim stranicama.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz evidenciju nazočnosti, na plenarnim sjednicama evidentirat će se te objavljivati i nazočnost zastupnika na sjednicama saborskih radnih tijela i njihov rad na zahtjev klubova.

Obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko izvijestio je da je od početka mandata ove Vlade postavljeno ukupno 801 zastupničko pitanje, od kojih su 706 postavili zastupnici Hrvatskih laburista, i to 664 za vrijeme ljetne stanke.

Vlada, rekao je Leko, do sada nije odgovorila samo na 52 pitanja, ističući da je u cijelom prošlom mandatu postavljeno 900 zastupničkih pitanja.

Zastupnici su utvrdili dnevni red sjednice, nakon čega su HDZ i HDSSB zatražili i dobili stanku.

Davorin Mlakar je u ime HDZ-a stanku zatražio kako bi prigovorio na sadržaj Vladinog prijedloga Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012.-2020., dok je Dinko Burić ispred HDSSB-a stanku zatražio želeći upozoriti da Sabor mora raspraviti najave iz Vlade o novoj administrativnoj podjeli Hrvatske na dvije statističke regije.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo