IZBORI U SAD-u / Borbeni Obama uzvraća udarac nakon poraza u debati

Image
Foto: RTL

Borbeni Obama je na skupu u Madisonu, u Wisconsinu, poručio da Romney tijekom sučeljavanja nije govorio istinu. "Kad sam izašao na pozornicu, sreo sam srčanog momka koji je tvrdio da je Mitt Romney", kazao je Obama.

5.10.2012.
7:23
RTL
VOYO logo

Dan nakon lošeg nastupa u televizijskoj debati, američki predsjednik BarackObama uzvratio je udarac svom republikanskom protukandidatu MittuRomneyu, a njegov izborni stožer najavio je da će naučiti lekciju iz poraza u sučeljavanju u srijedu.

Borbeni Obama je na skupu u Madisonu, u Wisconsinu, poručio da Romney tijekom sučeljavanja nije govorio istinu. "Kad sam izašao na pozornicu, sreo sam srčanog momka koji je tvrdio da je Mitt Romney", kazao je Obama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali nije to mogao biti Mitt Romney, jer pravi Mitt Romney juri ovom zemljom posljednjih godinu dana obećavajući pet bilijuna dolara poreznih olakšica u korist najbogatijih. Momak na pozornici je rekao da ne zna ništa o tome", kazao je aktualni američki predsjednik.

Često kritiziranom da je 'drven', Romneyu je agresivan nastup tijekom debate napokon donio pozitivne rezultate u kampanji i anketama nakon niza koraka unatrag posljednjih tjedana. Obama, koji je na pozornici u Denveru, izgledao umoran i bezvoljan, nije iskoristio prigodu da svog protukandidata napadne zbog njegove najkontroverznije izjave u zadnje vrijeme - o "47 posto Amerikanaca" koji žive na državnim jaslama i koji sigurno neće glasati za njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tri tjedna pošto je kriomice snimljena izjava s jednog skupa izašla u javnost, Romney je u intervjuu za Fox u četvrtak rekao da je se potpuno odriče. "U kampanji sa stotinama, ako ne i tisućama govora i pitanja na koje morate odgovoriti, ponekad ćete reći nešto što neće ispasti dobro. Moja izjava o 47 posto je bila posve pogrešna", kazao je Romney.

Debatu Obame i Romneya gledalo je 67,2 milijuna Amerikanaca, što je 28 posto više nego što ih je prije četiri godine gledalo Obamu i Johna McCaina. Bila je to ujedno najgledanija debata od Reaganove i Carterove 1980. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S dvije predstojeće debate uoči izbora 6. studenoga, Obamin stožer najavljuje da će prilagoditi strategiju na osnovu rezultata prve rasprave. Dio te strategije bit će napad na Romneya za, kako demokrati tvrde, neistinite tvrdnje koje je iznio o svom poreznom planu, Medicareu i planu smanjenja deficita, koje su različite od onih koje je dosad iznosio u kampanji.

"Očito je da ćemo se morati prilagoditi Romneyevoj neiskrenosti. Teško se sjetiti da je itko u američkoj politici bio nominiran za predsjedničku dužnost i tako fundamentalno neiskreno govorio o srži svoje izborne platforme", kazao je Obamin izborni savjetnik David Plouffe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba je tijesna: Romney se opasno približava Obami

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Američki republikanski predsjednički kandidat MittRomney približio se u anketama sadašnjem predsjedniku i demokratskome kandidatu BarackuObami jer je uspješno nastupio na prvoj debati predsjedničkih izbora, vidi se iz rezultata istraživanja agencija Reuters/Ipsos objavljenih u četvrtak.

Romneya sada pozitivno doživljava 51 posto glasača, i to je prvi put da je republikanski izazivač u ovoj utrci prešao 50 posto. Obamina je potpora nepromijenjena: njega pozitivno doživljava 56 posto ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nekoliko važnih pitanja Romney je u debati u srijedu pobijedio Obamu.

Glasači sada Romneya smatraju boljim izborom za jačanje gospodarstva, poticanje zapošljavanja i upravljanje proračunskim manjkom, kažu rezultati ankete. Približio se Obami i u pitanjima poreza, socijalnog osiguranja i zdravstvenoga osiguranja Medicare za umirovljenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Debate uglavnom nemaju velik utjecaj na rezultate izbora, ali Romneyev uvjerljiv nastup možda predsjedničku utrku učini uzbudljivijom, kaže anketar Ipsosa Cliff Young.

"Bude li imao još ovakvih debata, bude li mogao poslati svoju poruku i uvjeriti neodlučne, možda bude i promjene, ali za to mu treba još mnogo ovoga", rekao je Young.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo da je Obamina prednost nad Romneyem sa sedam pala na pet posto, s 48 prema 43 psoto, ali doista precizno shvaćanje utjecaja prve debate bit će moguće tek za nekoliko dana, kaže Young, zato što je uzorak ispitanika veoma malen i anketa je provedena u kraće vrijeme nego uobičajene ankete Reuters/Ipsosa koje svakodnevno mjere izglede svakoga kandidata.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo