DOBIO BITKU ZA BIJELU KUĆU / Amerikanci odlučili - Barack Obama ostaje predsjednik SAD-a!

Barack Obama ponovno je dobio povjerenje Amerikanaca. Probio je demokratski kandidat granicu od 270 potrebnih elektorskih glasova i tako pobijedio republikanca Mitta Romneya koji se pokazao kao dostojan protivnik.

7.11.2012.
5:00
VOYO logo

05:18 - CNN je proglasio Baracka Obamu pobjednikom predsjedničkih izbora u SAD-u!

TV mreža CNN predvidjela je da će Barack Obama pobijediti na predsjedničkim izborima održanim u utorak u SAD-u i osigurati još jedan četvorogodišnji mandat u Bijeloj kući.

CNN je predviđanje povezao s prognozom da će Obama pobjediti u ključnoj saveznoj državi Ohio, što će mu osigurati da prijeđe prag od 270 elektorskih glasova i osigura apsolutnu većinu u Elektorskom kolegiju koji broji 538 članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije objave te prognoze, u 23:18 sati po istočnoameričkom vremenu, Obama je po izračunu CNN bio osigurao 256 elektorskih glasova a Romney 201.

Država Ohio donosi 18 elektorskih glasova, a u njoj je nakon 71 posto obrađenih glasačkih listića, Obama bio u vodstvu s 50 prema 49 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavu pobjede i ponovnog izbora Obame s oduševljenjem su dočekali njegovi pristaše u izbornom stožeru kampanje u Chicagu.

05:17 - Romney je konačno prekinuo Obaminu seriju. Uzeo je Missouri i deset glasova elektora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

05:15 - I sedam glasova iz Oregona ide demokratskom kandidatu! Čarobna brojka sve je bliže!

05:13 - U Obaminom stožeru vlada euforija s obzirom da je gotovo svima jasno kako će predsjednik i iduće četiri godine provesti u Bijeloj kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

05:10 - Iowa i New Mexico su odlučili kako žele drugi mandat Baracka Obame! Aktualni predsjednik sve je bližebrojci od 270 glasova. Trenutno ih ima 249!

05:00 - Obama je dobio najveću nagradu večeri - Kaliforniju! Najveća savezna država u SAD-u vrijedi 55 elektorska glasa čime je aktualni predsjednik prešao u uvjerljivo vodstvo. Obama je također pobijedio na Havajima te Washingtonu. Romney, s druge strane, osvaja Idaho i Montanu. Obama trenutno vodi 238:191!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokrati su ostvarili prvu pobjedu na američkim izborima! Oni će, naime, imati većinu u Senatu.

04:50 - Nove projekcije CNN-a! Predsjednik pobjeđuje u Minnesoti i osvaja deset glasova, dok njegov protukandidat osvaja najviše glaosva u Arizoni!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

04:05 - Obama je pobijedio u New Hampshireu osvojivši četiri bitna glasa.

04:00 - Romney je osvojio još jedno republikansko 'gnijezdo' - državu Utah i šest novih glasova! Kao što se i očekivalo, o predsjedniku će odlučiti tek nekoliko elektorskih glasova, ili točnije, kome će se prikloniti 'prevrtljive' države. Nitko ne može predvidjeti koji kandidat će stići do 270 glasova i mandat predsjednika SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

03:42 - Pennsylvania ide u ruke predsjedniku Baracku Obami! Demokratski kandidat tako je smanjio prednost Mitta Romneya.

03:28 - Republikanski kandidat Mitt Romney pobjeđuje u glasovima bijelaca, kod muških i ženskih birača, dok u svim ostalim etničkim skupinama vodi predsjednik Barack Obama a Romney zaostaje s velikim postotkom, prema izlaznoj anketi Reuters/Ipsos objavljenoj u utorak nakon zatvaranja birališta u državama istočnog dijela SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijeli muški birači odabrali su Romneya s oko 20-postotaka prednosti nad Obamom, dok su bijeli ženski birači glasovali za bivšeg guvernera Massachusettsa s više od 10 postotaka prednosti nad Obamom, prema anketi.

03:05 - Najnovije projekcije CNN-a bile su zbilja opširne. Aktualni predsjednik po njima je pobijedio u Michiganu (16 elektorskih glasova), New Yorku (29) i New Jerseyju (14), dok je Romney osvojio Kansas (6), Louisianu (8), Nebrasku (3 od mogućih 5 glasova), Sjevernu Dakotu (3), Južnu Dakotu (3), Teksas (38), Wyoming (3) i Mississippi (6).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

02:42 - I Alabama će na koncu pripasti republikanskom kandidatu! Svjedočimo iznimno tijesnoj borbi za Bijelu kuću. Obama i Romney cijelu se noć izmjenjuju u vodstvu...

02:31 - CNN je Romneya proglasio pobjednika u Arkansasu (6 glasova) i Tennesseeju (11 glasova)! Zanimljivo, Obama ima veliku prednost u Ohiju, državi koja bi mogla odlučiti ishod izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

02:28 - U oba izborna stožera vlada dobro raspoloženje. I jedni i drugi su uvjereni u pobjedu.

02:13 - I po CNN-u će Georgia pripasti Romneyu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

02:05 - CNN prognozira kako će Obama osvojiti Connecticut, Delaware, District of Columbia, Illinois, Maine (tri od četiri glasa), Maryland, Massachusetts i Rhode Island. S druge strane, Romneyu će pripasti Oklahoma. Po njihovim proračunima Obama trenutno vodi 64:40!

02:00 - Romneyu će prema predviđanjima NBC-ja pripasti i država Georgia. Dakle, novih 16 glasova!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

01:53 - Što se borbe za Senat tiče, republikanci trenutno drže 37 mjesta, 31 zastupnika imat će demokrati, dok jedna pozicija ide nezavisnom kandidatu.

01:46 - Obama zasad vodi u ključnim državama, Ohiju i Floridi, za što će mu se tek upisati glasovi. Naravno, ukoliko i dalje zadrži prednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

01:40 - Romney reda pobjede, najnovija u nizu je Južna Karolina u kojoj je republikanac uzeo novih devet elektorskih mjesta.

01:35 - I Zapadna Virginia pripala je republikanskom kandidatu. Romney trenutno vodi 24:3!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

01:33 - Brojne su kontroverze obilježile izbore u SAD-u - moguća je i odgoda konačnog rezultata izbora. Više pročitajte OVDJE!

01:06 - NBC je Indianu pripisao Mittu Romneyu što znači novih 11 elektorskih glasova!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

01:04 - Romney je u prednosti i u Indiani.

01:00 - Barack Obama osvojio je tri izbornička mjesta u Vermontu, dok je Romneyu pripalo osam elektorskih glasova u Kentuckyju, javlja CNN!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

00:56 - Ostalo je tek nekoliko minuta do prvih rezultata izlaznih anketa. Uzbuđenje je na vrhuncu!

00:10 - Neki mediji požurili su i objavili kako je Obama u prednosti u Ohiju, državi koju mnogi smatraju ključnom na predsjedničkim izborima. Isti izvori također javljaju kako će Romneyu pripasti Sjeverna Karolina i Florida.

00:06 - Građani New Yorka na jedinstven će način moći pratiti borbu za mjesto predsjednika SAD-a. Naime, zahvaljujući CNN-u će Empire State Building će biti osvjetljen crvenim i plavim svjetlima koji će označavati broj izborničkih glasova koje će dobiti Obama, odnosno, Romney.

Image
Image


23:54 - Prema nekim neslužbenim informacijama, aktualni predsjednik Obama ostvario je pobjedu u New Hampshireu!

23:35 - Američka televizijska kuća NBC pokrenula je istragu o nepravilnostima na izborima te su otkrili kako je pronađeno čak 25.000 glasača sumnjivih imena, koja vjerojatno pripadaju preminulim građanima SAD-a. Glasovanje mrtvih očito nije samo hrvatska specijalnost.
____________________________________________________________

U 1 sat iza ponoći se zatvaraju prva birališta u Sjedinjenim Američkim Državama, i to ona u Indiani i Kentuckyju. Zatvaranje birališta također je znak da prvi neslužbeni rezultati mogu u javnost, a napetu borbu cijelu noć možete pratiti na našem portalu!

Spomenute savezne države uglavnom su republikanski opredijeljene pa će biti zanimljivo vidjeti može li aktualni predsjednik BarackObama tamo iznenaditi MittaRomneya.

Sat vremena kasnije izbori završavaju u dvije iznimno 'prevrtljivim' državama, Virginiji i Floridi. Obama se nada pobjedi u barem jednoj od te dvije države.

Mnogi drže Ohio kao ključnu državu u borbi za Bijelu kuću. Naime, tko je tamo u zadnjih 50 godina bio u vodstvu taj je na koncu i slavio veliku pobjedu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo