prodanović je inzenađen / 'Bude li morao, Čačić će kaznu služiti u Hrvatskoj'

Odvjetnik Radimira Čačića, Čedo Prodanović, odlukom je jako iznenađen, ali je naglasio kako će Čačić, bude li morao, kaznu služiti u Hrvatskoj.

14.11.2012.
16:05
VOYO logo

Čedo Prodanović, odvjetnik prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića, kazao je da je današnja pravomoćna presuda suda u mađarskom Kapošvaru vrlo neočekivana te da će Čačić, bude li morao, kaznu služiti u Hrvatskoj.

"Umjesto uvjetne osude, ostala je bezuvjetna, što je apsolutno neočekivano. Kada smo bili u Mađarskoj, na više strana raspitivali smo se kakva je kaznena politika za takve događaje i rekli su da se su pretežno uvjetne osude, a posebno su nas uvjeravali da ako prvostupanjska presuda bude uvjetna, da je gotovo izlišna mogućnost da bi sud preinačio kaznu u bezuvjetnu. Tako da moram priznati da je to za mene veliko iznenađenje", kazao je Prodanović na zagrebačkom Županijskom sudu nakon ročišta u slučaju Hypo i Ina-Mol u kojemu brani bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačićev odvjetnik je dodao da o presudi ne može puno više reći dok ju ne vidi i ne porazgovara s mađarskim odvjetnikom koji je bio na raspravi.

Upitan postoje li nakon pravomoćne presude drugi izvanredni pravni lijekovi kazao je da po onome što mu je javio mađarski kolega ovog trenutka "ne postoji lijek koji bi mogao odgoditi izvršenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da je riječ o bezuvjetnoj kazni od godinu dana i 10 mjeseci, uz mogućnost da se nakon pola kazne daljnje izvršenje ukine i pretvori u uvjetnu osudu.

Mogućnost da Čačić kaznu odsluži u Hrvatskoj dozvoljava Konvencija Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba iz 1983. i dodatni protokol te konvencije iz 1997. koje je Hrvatska potvrdila 1994., odnosno 2009. Po toj konvenciji, transfer mora zatražiti osuđena osoba, s time se moraju suglasiti obje države, a pritom se mora voditi računa o načelu uzajamnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo