RTL DANAS IZ HAAGA / U kakvom raspoloženju generali dočekuju konačnu odluku?

Još nas sati dijele od konačne odluke haškog suda o žalbi na presudu generalima Gotovini i Markaču. Točno u devet sati znat će se ostaju li im dosuđene 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene u operaciji Oluja. U nizozemski grad već su pristgli odvjetnici i prijatelji osuđenih.

15.11.2012.
18:47
VOYO logo

Gotovinin prijatelj i kum ŽeljkoDilber posljednji je posjetio generala u pritvoru prije konačne odluke. Nakon 2540 dana u Sheveningenu Gotovina je, kaže dobro.

U Haagu su stigli i Gotovinini odvjetnici, no pred kamere do presude ne žele. Markačevi odvjetnici s njim su proveli prijepodne: Kažu da je general optimističan, ali i oprezan.   

"U dobrom je stanju, pripremili smo ga za sve. Pretpostavljamo da ne može biti gore nego što je bilo u prvostupanjskoj presudi, ali on je oprezan", otkriva stanje generala Markača TomislavKuzmanović.

Zdravstveno je u dobrom stanju, pao mu je i šećer s kojim je uvijek imao imao problema. On i Gotovina se dosta druže, priča Markačev odvjetnik, a u očekivanju sutrašnjeg dana pomažu mu stalni posjeti.  

"Sretan je što mu je dan ispunjen posjetama. Vrijeme puno brže prolazi, da nije prepušten svojim mislima", kaže odvjetnik iz Markačevog tima GoranMikuličić.

Na Haškom sudu sve je spremno za odluku Žalbenog vijeća. Ona je već i napisana, ali ostaje tajnom do petka u 9 sati. U četvrtak su pred sudom svijeće zapalili Hrvati pristigli iz Hrvatske i Nizozemske.  

Za dvojicu generala ova noć neće biti ništa drukčija nego obično, kaže Markačev odvjetnik. A s rasporedom za petak dobro su upoznati.

"Buđenje je zakazano za pola 8, potom slijedi priprema i odlazak pred sud", otkriva Mikuličić.

I pred Žalbeno vijeće čija će odluka odrediti njihovu dalnju sudbinu. Obrana je spremna, nadaju se samo da neće biti nikakvih iznenađenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo