IMALI SU TEŽAK ZADATAK / Evo zašto obrana vjeruje u rušenje presude!

Haške su odluke uvijek neizvjesne, ova ključna za hrvatske generale u rukama je 82-godišnjeg Theodora Merona, jednog od najuglednijih haških sudaca, čovjeka koji je Veselinu Šljivančaninu prvo povećao prvostupanjsku presudu s pet na 17 godina, a nakon revizije je smanjio na 10 godina zatvora.

15.11.2012.
18:51
VOYO logo

Prvi je put Haški sud čuo i njihovu stranu priče. AnteGotovina, bivši pripadnik Legije stranaca petorici sudaca Žalbenog vijeća obratio se na tečnom francuskom - ne želeći svoje riječi prepustiti haškim prevoditeljima.

"Kao časnik ponosan sam na način na koji je provedena operacija Oluja. Kao osoba, duboko žalim što su civili izgubili živote ili što su im kuće srušene nakon operacije. Ne mogu međutim odgovarati za ono što su drugi mogli učiniti ili su propustili učiniti dok sam se borio i vodio operacije u Bosni", rekao je sredinom svibnja ove godine general Ante Gotovina.

MladenMarkač Sudu se obratio na hrvatskom. U odmjerenom govoru i on je zažalio zbog civilnih žrtava, ali ne i zbog Oluje.

"Ja nisam nikakav član udruženog zločinačkog pothvata niti sam ratni zločinac! Također, o postojanju bilo kakvog zločinačkog pothvata prvi sam put čuo na ovom suđenju", rekao je tada Markač.

Pred obranom je bio teški zadatak - srušiti presudu kojom je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora. Presudu suca Orija koja se temeljila na tezama o udruženom zločinačkom pothvatu i prekomjernom granatiranju.

"Čak i ako uzmemo pravilo od 200 metara, najmanje 95 posto svih projektila ispaljeno je na vojne ciljeve - što znači da je Gotovinina zapovijed bila zakonita", govorio je LukaMišetić, odvjetnik Ante Gotovine.

Takvo pravilo prema kojem granate ne smiju padati izvan 200 metara od vojnih ciljeva ne postoji u vojnoj praksi, tvrdila je obrana. Podržalo ih je i 12 uglednih svjetskih vojnih i pravnih stručnjaka. Iako njihovo mišljenje Žalbeno vijeće nije prihvatilo - ipak je od tužiteljstva zatražilo objašnjenje.

"Ako su napadi bili hotimični ili neselektivni primjerice kao u Sarajevu, koje ste spomenuli, a tamo je bilo puno žrtava, objasnite mi kako to da ovdje nije bilo žrtava ili ih je bilo vrlo malo, a tisuće projektila je palo?", pitao se predsjednik Žalbenog vijeća TheodorMeron.

Upitna je Žalbenom vijeću ostala i teza o udruženom zločinačkom pothvatu. I tada prvi put čini presedan. Poziva Tužiteljstvo da navede alternativne oblike krivnje za Gotovinu i Markača.

Haške su odluke uvijek neizvjesne - ova ključna za hrvatske generale u rukama je 82-godišnjeg Theodora Merona - jednog od najuglednijih haških sudaca - čovjeka koji je Veselinu Šljivančaninu prvo povećao prvostupanjsku presudu s pet na 17 godina, a nakon revizije je smanjio na 10 godina zatvora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo