bijesan na odluku suda / Vuk Jeremić: O presudi Haaga raspravljat ćemo u UN-u!

Image

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima veliki je udarac ugledu UN-a, tvrdi Vuk Jeremić, koji je za travanj najavio javnu raspravu u Generalnoj skupštini UN-a.

19.11.2012.
13:44
VOYO logo

Predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda (OS UN) Vuk Jeremić zakazao je za 10. travnja iduće godine javnu raspravu u OS UN o ulozi međunarodnih ad hoc kaznenih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja među narodima ocijenivši da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima 'nanesen udarac ugledu UN', izvijestile su u ponedjeljak beogradske agencije i mediji.

"Odluka Žalbenog vijeća Haaškog tribunala u vezi s operacijom Oluja izazvala je razumljivo ogorčenje u mnogim dijelovima svijeta. Nesporna je činjenica da je oko četvrt milijuna Srba prognano u svega nekoliko dana, a da je sud koji je osnovan da bi istražio ovakva nedjela praktično odlučio da za ovaj čin nije bilo ni krivaca niti odgovornih. Iz toga bi moglo zaključiti kako zločina, zapravo, nije ni bilo, što je u evidentnoj suprotnosti s realnošću", istaknuto je priopćenju predsjednika OS UN, koje pojedini beogradski portali prenose u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da puno razumijevanje rada Haaškog tribunala i njegovih posljedica mora biti dostupno širokoj međunarodnoj javnosti, kako bi se omogućilo da povijest o tome donese konačan sud i kako se više nikad i nigdje ne bi dogodilo da zlodjelo bude amnestirano i proglašeno za vrijednost", istaknuo je u priopćenju predsjednik OS UN i bivši srbijanski šef diplomacije Jeremić.

On dalje navodi da je 'zbog toga odlučio iskoristiti svoje ovlasti i kao izabrani predsjednik OS UN u njoj zakazati javnu raspravu o ulozi međunarodnih ad hoc kaznenih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imajući u vidu da je upravo UN bio utemeljitelj takvih sudova, smatram da je prirodno da se ovdje raspravlja o njihovom učinku kao i o stupnju ispunjavanja njihove izvorne svrhe”, navodi se u Jeremićevom priopćenju.

Jeremić u priopćenju izražava i osobno mišljenje o odluci u tribunala Haagu te ocjenjuje kako je 'odlukom Žalbenog vijeća Haaškog tribunala nanesen udarac ugledu UN-u' dodajući da je moguće da je 'kao pripadnik naroda čije je protjerivanje iz svojih domova ovim činom legalizirano' on po ovom pitanju 'donekle subjektivan'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se navodi kako želi otvoriti raspravu na Općoj skupštini UN-a za široku javnost i dopustiti sudjelovanje ne samo državama, već i akademskoj zajednici, istaknutim pojedincima i građanskim udrugama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo