KRIV PO OBJE TOČKE OPTUŽNICE / Ovo je sudac Turudić rekao u maratonskom obrazloženju presude

Sudac Ivan Turudić je nakon izricanja presude bivšem premijeru krenuo obrazlagati odluku Sudskog vijeća. U nekoliko videa možete pogledati obrazloženje Sanaderove presude koje je, u originalu trajalo sat i 45 minuta.

20.11.2012.
11:00
VOYO logo

Sudac IvanTurudić krenuo je nakon izricanja presude bivšem premijeru obrazlagati odluku Sudskog vijeća. U nekoliko videa u prilogu možete pogledati obrazloženje Sanaderove presude koje je, u originalu trajalo sat i 45 minuta.

Sud je utvrdio da je Sanader primio pet milijuna eura od čelnika MOL-a, iako je USKOK u optužnici tvrdio da je taj iznos dvostruko veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader će nakon objave presude, po sili zakona, s lisicama na rukama odmah biti odveden u zatvor u Remetincu jer mu je izrečena kazna veća od pet godina.

"Hrvatska je bila okupirana, ljudi protjerani, a Vi ste iskoristili ratno stanje kako bi si protupravno pribavili novac", rekao je, između ostalog, sudac Turudić.

"Činjenica je da je Hypo banka ostvarila značajan razvoj u Hrvatskoj. Ne kažem da to ima ikakve veze s Vama, ali činjenica je da se to dogodilo nakon ovog prvog kredita", rekao je sudac.

"Striedinger je tvrdio kako ste Vi primili proviziju, a on nije imao razloga lagati niti lažno Vas teretiti", objašnjava Turudić.

"Cilj je bio omogućiti MOL-u da ima 100-postotna upravljačka prava na Inom. To ste i sami potvrdili izjavivši da je bolje da njome upravljaju sposobni mađarski, nego nesposobni hrvatski menadžeri".

"MOL u potpunosti kontrolira financije Inom, a do toga je došlo kaznenim djelom. A Vi ste učinili sve da se takav scenarij i ostvari", rekao je Turudić bivšem premijeru.

"Utvrđeno je da ste dobili mito i u to nema dvojbe. Vaša tvrdnja da ste radili u interesu RH nije prihvaćena. To je plod Vaših pregovora s Hernadijem", govorio je Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši premijer IvoSanader proglašen je krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i uzimanje mita u slučaju Ina-Mol te je nepravomoćnom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora. Sanader je mirno, bez komentara saslušao objavu presude na koju ima pravo žalbe Vrhovnom sudu, čiju će konačnu odluku čekati u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo