BORBA ZA ČISTI ZRAK / Brođani zatočenici zagađenja iza spuštenih roleta

Da udišu loš zrak, Brođanima je bilo jasno i bez znanstvene studije. No, Zavod za javno zdravstvo nije uspio dovesti u vezu oboljenja od karcinoma te bolesti krvožilnog i respiratornog sustava s previsokom koncentracijom sumpor-dioksida i vodikova sulfida iz rafinerije u Bosanskom Brodu.

22.11.2012.
18:23
VOYO logo

Kad ne smrdi, AnđaTunjić iz Slavonskog Broda obavlja poslove izvan kuće.

"Kad izađem napolje, glava me zaboli i povraća mi se. Smrdi na pravi plin kao ona boca što mi kuhamo kavu na bocu. To je opasno", rekla nam je Anđa.

Pretjerano visoke koncentracije sumporovog dioksida i vodikova sulfida; potom benzen, ozon, dušikov oksid i lebdeće čestice u zraku Slavonskoga Broda - nisu opasne! Studija utjecaja na zdravlje dokazala je samo da je taj zrak - izrazito loše kvalitete, a recenzent studije, profesor toksikologije, kaže da rafinerija iz Bosanskoga Broda, iako ispušta štetne tvari, ne truje građane.

"Proces kancerogeneze traje 15-20 godina, a reprotoksičnosti odmah. Dakle, nema utjecaja", izjavio je FranjoPlavšić, Hrvatski zavod za toksikologiju.

Bolesti krvožilog i respiratornog sustava, kao i karcinoma - u Brodu nema više u odnosu na ostatak Hrvatske.

"Uzročno-posljedične veza kod retrospektivnih studija je malo teže dokazivati. Dakle, mi imamo sad pokazatelje koji nam govore kakvo je bilo stanje dijelom prije početka rada rafinerije, a dijelom ove prve dvije godine", kazao je AnteCvitković, Zavod za javno zdravstvo Slavonski Brod.

Kako je rafinerija s radom počela 2008., njezin utjecaj na zdravlje znat će se godinama kasnije, no borci za čisti brodski zrak ne žele čekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo