STROŽA KONTROLA ORUŽJA / Bliži li se kraj poraznoj statistici Amerike lude za oružjem?

Jedan od najgorih pokolja u američkoj povijesti ponovno je otvorio temu strože kontrole oružja u SAD-u, u zemlji s najvećim brojem komada oružja u privatnom vlasništvu. Građani su na ulicama, ali ima li političke volje?

15.12.2012.
18:21
VOYO logo

Amerika ponovno u šoku. 20-godišnjak bolesnog uma koji je u trenutku ugasio živote dvadesetero djece, bio je, prema neslužbenim izvorima, naoružan legalno kupljenim arsenalom oružja vlastite majke.

"Istražujemo povijest svakog nađenog komada oružja, i doznat ćemo o njima sve što je moguće", rekao je Paul Vance, poručnik državne policije Connecticuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zločin je i predsjednika doveo do ruba suza, ali i natjerao da upozori dalje ovako više ne bismo smjeli. "Moramo djelovati zajedno i poduzeti djelotvornu akciju kako bismo spriječili da se ovakve tragedije događaju, bez obzira na politiku", rekao je Obama.

No, upravo je politika kriva za zakone koji dozvoljavaju zastrašujuće podatke - Amerikanci u kućnom posjedu imaju čak 270 milijuna komada oružja, što znači 88 na svakih stotinu stanovnika. Iako čine samo 5 posto svjetske populacije, građani SAD-a drže 35 do 50 posto cjelokupnog svjetskog arsenala oružja u privatnom vlasništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Virginiji, gdje ja živim, ako želite kupiti pivo morate pokazati potvrdu da imate 21 godinu. Ako želite kupiti oružje korišteno u ovom zločinu, možete to učiniti bez identifikacije i ne morate imati 21 godinu. Takva nepodudarnost unutar zakona za mnoge je Amerikance suluda", rekao je David Chipman,iz Koalicije za strožu kontrolu oružja.

Promjenu tih blagih zakona nisu donijeli ni prethodni stravični masakri u SAD-u. U srednjoj školi Columbine 1999. dvojica su učenika ubila 13 kolega i profesora, na sveučilištu Virginia Tech 2007. manijak je ubio 32- ljudi i sebe, a ovoga ljeta u kinu kod Denvera na projekciji Batmana ubijeno je 12 ljudi. Za žrtve sinoćnjeg masakra mnogi su zapalili svijeću i u Washingtonu, tražeći od političara akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastave na Kongresu spuštene su na pola koplja, mnogi Amerikanci od vlasti očekuju djelovanje prije idućeg masovnog pokolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo