SUMNJIVA PRIVATIZACIJA / USKOK pokrenuo istragu protiv Čehoka i Bunića

Image

Zbog sumnje u korupciju policija i USKOK-ovi istražitelji jutros su pretražili upravnu zgradu tvrtke Zagorje Tehnobeton, a naknadno i kuću njezina direktora Miroslava Bunića.

17.1.2013.
17:10
VOYO logo

VARAŽDIN/ZAGREB - Protiv bivšeg gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, njegova zamjenika Zlatka Horvata, direktora varaždinske građevinske tvrtke Zagorje-Tehnobeton Miroslava Bunića i donedavnog gradskog pročelnika Stanka Viteza pokrenuta je po nalogu Uskoka istraga za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

"Da bi se donijela odluka o tome hoće li biti zadržani i privedeni pred istražnog suca osumnjičene prvo treba ispitati, no oni još nisu svi stigli u sjedište USKOK-a", kazao je glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o daljnjem postupanju bit će donijeta tek nakon ispitivanja pa se tako još ne može znati ni hoće li biti privedeni pred istražnog suca, kazao je. Pod uvjetom da nakon ispitivanja USKOK predloži istražni zatvor, ročište bi se održalo najvjerojatnije sutra, napomenuo je Đuričić.

Na internetskim stranicama DORH-a je tijekom poslijepodneva, bez navođenja imena, objavljeno da je USKOK donio nalog o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana rođenih 1965., 1948., 1959., 1949. godine te dvaju trgovačkih društava, a iz njihovih funkcija i tijeka događaja u Varaždinu jasno je o kome se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema priopćenju na stranicama DORH-a, USKOK osnovano sumnja da su prvoosumnjičeni Čehok i drugoosumnjičeni Horvat, kao gradonačelnik i njegov zamjenik, od ožujka 2003. do lipnja 2011. godine u Varaždinu, na traženje trećeosumnjičenog Bunića kao suvlasnika i predsjednika Uprave osumnjičenih trgovačkih društava, pogodovali tim društvima u dobivanju i realizaciji poslova s Gradom Varaždinom, kao i u podmirenju njihovih obveza prema Gradu Varaždinu s osnova komunalnih doprinosa. Time je Gradu Varaždinu prouzročena šteta od gotovo 6,5 milijuna kuna, a društvima pribavljena nepripadna korist od 6,1 milijun kuna.

Bunić je, sumnja se, kao protuuslugu za pogodovanje, na traženje Čehoka i Horvata, platio dio kupoprodajne cijene za stanove koje su kupili, odnosno za Čehokov stan 100 tisuća kuna, a za stan na ime Horvatova sina 103 tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, osnovano se sumnja da su Čehok i Horvat pogodovali jednom društvu u podmirenju obveza prema Gradu Varaždinu s osnova komunalnih doprinosa, te da su za takvo pogodovanje od odgovornih osoba tog društva tražili protuusluge. Tako su na traženje Horvata, platili ukupan iznos kupoprodajne cijene stana na njegovo ime u vrijednosti od gotovo 282 tisuće kuna, a na traženje Čehoka platili radove na njegovom privatnom objektu vrijedne oko 44 tisuće kuna, pri čemu je Čehok tražio i opremanje stanova za sebe i za Horvata.

Četvrtoosumnjičenog Viteza se sumnjiči da je, najprije kao pročelnik Ureda za prostorno uređenje Varaždinske županije, a potom kao pročelnik Ureda za prostorno uređenje, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina, od kolovoza 2005. do 21. travnja 2009. godine, od odgovornih osoba jednog trgovačkog društva, kao protuuslugu za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola preko reda ili u određenim rokovima, zatražio da njemu i članovima obitelji prilikom kupnje stanova od tog društva odobre kupnju po cijeni znatno nižoj od tržišne. Na taj je način od navedenog društva kupio tri stana po cijeni znatno nižoj od tržišne te pribavio nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 67,6 tisuća eura, navodi se u priopćenju na stranici DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Zagorje – Tehnobetona su priopćili da su u javnost plasirane neprovjerene i neistinite informacije, odnosno špekulacije o predmetu postupka protiv jednog od trojice članova Uprave te tvrtke i da je ta tema vezana uz dva poslovna događaja s Gradom Varaždinom iz 2003. i 2008. godine. „Bez obzira na trenutačne okolnosti, Zagorje - Tehnobeton d.d. posluje intenzivno bez ograničenja i bez poteškoća uz nesmetano vođenje tvrtke od strane Uprave i managementa“, stoji u priopćenju.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo