PORUKA PREMIJERA / 'Nema odgode uvođenja ćirilice u Vukovaru'

Zastupnicima je aktualnim prijepodnevom omogućeno da postavljaju pitanja Vladi, a isti su nakon petotjedne stanke utvrdili dnevni red na kojem su ukupno 54 točke.

23.1.2013.
11:17
VOYO logo

Hrvatski sabor jutros je počeo prvo ovogodišnje zasjedanje, na 7. sjednici čije je trajanje planirano četiri tjedna.

Zastupnici su se okupili u sabornici nakon petotjedne stanke, te su na početku sjednice utvrdili dnevni red s ukupno 54 točke.

Na dnevnom redu je, među ostalim, i Vladin prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, po kojemu bi se dijelu dužnosnika (ravnatelji nekih agencija) povećale plaće.

Milanović: O konsenzusu se puno govori, ali moramo donositi odluke

 O konsenzusu se puno govori, ali u politici morate donositi odluke, poručio je danas premijer Zoran Milanović čelniku Hrvatskih laburista DragutinuLesaru, koji ga je u Hrvatskome saboru upitao kako tumači pozive predsjednika države Ive Josipovića i guvernera HNB-a Borisa Vujčića na opći društveni konsenzus kao način izlaska iz krize.

"O konsenzusu se puno govori, ali u politici morate donositi odluke. To je teško, morate preuzeti odgovornost i kad se poziva na konsenzus, onda treba vidjeti i koja odgovornost stoji iza toga", rekao je Milanović.

Lesara je zanimalo misli li premijer da bi u Vladi i Saboru uopće trebalo raspravljati o takvim inicijativama, a u pitanju je i naveo da guverner Vujčić u svom pozivu na konsenzus nije bio jasan je li spreman na raspravu i o monetarnoj politici kojoj je na čelu, "ili pak kao šef četvrtog stupa vlasti koji se nametnuo samo svima u Hrvatskoj dijeli lekcije".

Milanović je istaknuo kako guverner HNB-a ima vrlo važne i jasno definirane ovlasti u monetarnoj politici te da, ako se to formulira kao formacija u nogometu, ima uglavnom obrambenu ulogu - štiti makroekonomsku stabilnost i zemlju od inflacije.

"To je uloga jednog prosvijećenog beka, odnosno stražnjeg igrača koji tu i tamo može prijeći centar. Ostalo radi Vlada, kreira, igra vezu naprijed-natrag i zabije golove, ako zna igrati. To je podjela odgovornosti u modernoj državi", rekao je.

Dodao je kako su predsjednika Republike građani neposredno birali te da nema takvu vrstu ovlasti, istaknuvši da Vlada mora donositi odluke i da nema vremena čekati i stajati.

Lesara je zamolio da, kada govori o monetarnoj politici, bude konkretan, "jer imam katkad dojam da ste se, da se izrazim rječnikom iz Glembajevih, dali šarmirati od običnih anonimnih populista iz ekonomske škole koji stalno pričaju o devalvaciji".

"Čujte, to ne ide, a kako ide, pogledajte si u Grčkoj i Portugalu koje su devalvirale svoju valutu i računale da time mogu podići konkurentnost. Ne ide to, konkurentnost se podiže na njemački način", poručio je premijer.

Kada se govori o monetarnoj politici, dodao je, treba imati na umu da su njezini okviri vrlo suženi, a naročito u Hrvatskoj koja je "visoko eurizirana" i čiji bi se građani, da se mijenja odnose kune i eura, našli u velikim problemima.

"Politika devalvacije je politika sitnih koraka, kratkovidna i uostalom potpuno bespredmetna u Europi koja je determinirana eurom", rekao je Milanović.

Nezadovoljan odgovorom, Lesar je zamolio da mu premijer odgovori i pismenim putem.

"Vi možete podržavati ovu monetarnu politiku, ali vas uvjeravam da bi dio promjena u njoj, koje bi se mogle učiniti, ne devalvacija, bio od velike pomoći vama kao Vladi za lakše rješavanje gospodarskih problema", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema odgode uvođenja službene uporabe ćirilice u Vukovaru'

Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Premijer ZoranMilanović odbacio je danas mogućnost odgode uvođenja ćirilice u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru, poručujući kako je riječ o propisima koje je donijela HDZ-ova većina i gradska koalicija HDZ-a, HSP AS-a i SDSS-a, da su ti propisi dobri te da je njihova primjena "pitanje pravne, ali i ispravne i uspravne države".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je to rekao u Hrvatskom saboru odgovarajući na pitanje ZvonkaMilasa (HDZ) hoće li Vlada razmotriti odgodu primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kako bi se odgodilo uvođenje ćirilice u Vukovaru.

"Vidite li vi drugo rješenje?", upitao ga je Milanović, podsjetivši da je riječ o Ustavu i Ustavnom zakonu, propisima koje je donijela HDZ-ova većina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo manjina na ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma u sredinama u kojima one čine više od trećine ukupnog stanovništva ocijenio je dobrim, ističući da primjena tog prava "nije samo pitanje pravne države, nego ispravne i uspravne države, koja je ista prema svim svojim građanima".

"2009., kada je (Željko) Sabo bio gradonačelnik Vukovara, ali nije imao većinu u gradskom Vijeću HDZ, HSP AS i, logično, SDSS donijeli su odluku da promijene Statut Grada i da se srpskoj manjini u Vukovaru da to pravo, dok je broj Srba još bio manji od trećine stanovništva. To je bila politika HDZ-a dirigirana iz Zagreba", podsjetio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milasa je pozvao da predloži vlastito rješenje problema, ali i da to rješenje objasni članicama EU koje još nisu ratificirale hrvatski pristupni ugovor.

Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija SlavkoLinić izvijestio je o tijeku predstečajne nagodbe i još jednom naglasio da je najveći problem hrvatskog gospodarstva nelikvidnost, koja je zaključno s prošlom godinom dovela do više od 44 milijarde kuna minusa.

Naglasio je da Zakon daje rezultate, iako se do kraja godine podnijelo 1400 zahtjeva, sada ih je nešto manje od 3000. "Očekujemo da ćemo doista srušiti tu rekordnu cifru od 44 milijarde i očekujem da će biti prepolovljena u četiri mjeseca", rekao je Linić.

"Pred Ministarstvom financija je veliko čišćenje i evidentno je da će dobar dio trgovačkih društava koji nemaju zaposlenih biti samo predmet stečaja, a ne predstečajnih nagodbi", istaknuo je Linić.

_____________________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSS-ov BrankoHrg Milanoviću je rekao da je njegova stranka prije četiri mjeseca uputila Vladi peticiju s 50 tisuća potpisa kojom se traži smanjenje PDV-a na hranu, no da do danas odgovora nema. Premijer mu je odgovorio da su mogli skupiti i više kad su tako veliki populisti.

'Pozovite me u Vladu pa ću vam reći što trebamo učiniti!'

Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ovac DomagojIvanMilošević upitao je premijera kako misli smanjiti nezaposlenost i potaknuti gospodarski rast u 2013. godini.

"Umjesto rasta imamo pad, rast nezaposlenosti, pad kupovne moći i standarda građana. Nedavno ste rekli da nikada ništa niste obećavali. Mene zanima kako planirate ostvariti rast od 1,8 posto u 2013. i kako planirate smanjiti nezaposlenost", radoznao je bio Milošević.

Milanović mu je na to odgovorio kako nikada nije rekao da ništa nisu obećali, već da nisu davali velika obećanja.

"Teško ćemo ostvariti rast od 1,8 posto, ali vjerujem da je to moguće", priznao je premijer te ponovio kako je politika u ovoj godini da se više u restrikcije ne ide.

"Radit ćemo i dalje na uvođenju reda. Kada nas napadate da ljude porezima ubijamo, molim argumente. Čekam i pitanje o koeficijetima za plaće u javnoj upravi", izjavio je  Milanović te HDZ-ovcu poručio kako mu je drago što podržava Zakon o strateškim investicijama za razliku od njegovog predsjednika stranke, Karamarka.

Milošević nije bio zadovoljan odgovorom pa je kazao kako je osobno na raspolaganju Vladi, da dođe u Vladu i kaže što Hrvatska treba učiniti kako bi se ostvario gospodarski rast u ovoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović: Stojim iza ministra Jovanovića!

Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Milanović je danas izjavio da stoji iza ministra znanosti, obrazovanja i sporta ŽeljkaJovanovića kad je riječ o uvođenju četvrtog modula kurikuluma zdravstvenog odgoja u škole, ističući da je riječ o nečemu što se "u Baden-Wuerttembergu učilo prije 40 godina".

Milanović je to rekao u Hrvatskom saboru, odgovarajući na zastupničko pitanje Željka Reinera (HDZ) stoji li i dalje iza Jovanovića i uvođenja u škole spolnog odgoja, za koji Reiner tvrdi da je nametanje svjetonazora bez javne rasprave i stručne recenzije.

"Razvidno je da rodna ravnopravnost nema veze sa zdravstvenim odgojem. Ono što se nudi nije znanstveno utemeljeno kako se tvrdi, nego nametanje svjetonazorskih stavova", ustvrdio je Reiner, prozivajući Vladu da uvođenjem takvog kurikuluma ignorira glas naroda.

Premijer mu je uzvratio da zloupotrebljava glas naroda. "Ni vi ni ja ne možemo govoriti o tome što je glas naroda, možemo se orijentirati po anketama, koje nisu bez greške, ali posljednje govore suprotno od onoga što vi tvrdite. Nikad se neću pozivati na glas naroda, mada je mene i našu stranku izabrao narod, i možda će nas ponovno izabrati", rekao je Milanović.

Kad je riječ o četvrtom modulu zdravstvenog odgoja, kazao je da je "otprilike na razini onog što se podučavalo u Baden-Wuerttembergu prije 40 godina".

"Na žalost, i dan-danas nekim ljudima u Hrvatskoj to je veliki tabu. Za mene to je jedna banalna stvar, ali važna", kazao je Milanović, nazvavši zlonamjernim i netočnim informacije iz letaka koje je Crkva dijelila o Božiću.

"Ništa od toga nije istina i ništa od onih pet fraza koje su minuciozno izvučene iz literature uz kurikulum neće podučavati djecu", poručio je Milanović.

___________________________________________________________________________________________________

Zastupnicima je aktualnim prijepodnevom omogućeno postavljati pitanja Vladi pa je tako s 'rešetanjem' premijera Zorana Milanovića počeo SDSS-ovac MiloradPupovac.

Pupovac je Milanovića upitao zašto spomenik Nikoli Tesli, koji je 1992. godine miniran u Gospiću, već sedam godina stoji u muzeju, a ne na starom mjestu.

Premijer se suglasio s Pupovcem da bi na središnji gospićki trg trebalo vratiti spomenik Nikole Tesle uništen 1992. te poručio:

"Pozivam vlasti u Gospiću da tom spomeniku nađu dostojno mjesto, a to je u srcu Gospića, ali ja im to neću nametati", rekao je Milanović, ističući da bi osobno, da je na mjestu gospićkog gradonačelnika, u Teslinu spomeniku vidio turistički i gospodarski interes grada".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo