odlučno do kompromisa / Pusić i Erjavec idući tjedan o Ljubljanskoj banci

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić ipak će se sastati sa slovenskim kolegom Karlom Erjavecom. Sastanak najavljen za četvrtak u Bruxellesu došao je u pitanje nakon što je slovenski premijer Janša navodno zabranio svom ministru vanjskih poslova sastanak s hravtskom kolegicom. U raspravu se uključio i predsjednik Ivo Josipović.

26.1.2013.
18:44
VOYO logo

Predsjednika Ivu Josipovića muče odnosi sa Slovenijom u kojima baš i nema pjesme.

"Mislim da je vrijeme da malo stanem na loptu, a ne da svaki dan imamo prepucavanja po medijima i slovenskih i hrvatskih dužnosnika", kazao je predsjednik.

Šef države vjeruje u pozitivan ishod i raspetljavanje zamršenog klupka hrvatsko-slovenskih prijepora koje dodatno zapliće nestabilnost slovenske političke scene. Na loptu stoga staje i ministrica vanjskih poslova i najavljuje upornu potragu za kompromisom.

"U ovom času smo vrlo blizu pronalaženju alternativnog rješenja. Slovenski ministar vanjskih poslova Erjavec i ja naći ćemo se idući tjedan u Bruxellesu. Spremni smo sjesti i razgovarati dok ne definiramo moguće rješenje", pojasnila je Vesna Pusić.

Iako se u jedno mtrenutku učinilo da bi uzdrmani slovenski premijer Janez Janša mogao dodatno zaoštriti situaciju, stiže demanti informacije da slovensko ministru Karlu Erjavecu brani susret s hrvatskom kolegicom.

"To nije istina. Mi smo ga danas potvrdili, čula sam se telefonski s ministro Erjavecom i potvrdili smo sastanak", dodala je Pusić.

Iako se hrvatska strana trudi spustiti tenzije, odnosi s Hrvatskom vruća su tema  i u Sloveniji. Premijer Janša i ministar Erjavec ne slažu se niti oko toga na koji način treba nastupiti pred arbitražnim sudom u Haagu koji će uskoro otpočeti procjenu graničnog spora između Hrvatske i Slovenije.  

"Očekujem da će Vlada pravodobno potvrditi memorandum koji moram poslati u Haag do 11. veljače. Kao ministar koji je cijelo vrijeme budno pratio pripremu podneska, uvjeren sam da su naši i strani pravni stručnjaci svoj posao obavili na vrhunski način", naglasio je Karl Erjavec.

Ulje na vatru pokušavaju dodati i slovenski tabloidi izvlačeći priču o kreditu koji je prije šest godina preko tvrtke kćeri Nove ljubljanske banke digla tvrtka u kojoj je bio zaposlen brat premijera Milanovića, a jamci su bili njegovi roditelji.

Premijerov otac, s kojim smo  razgovarali, tvrdi kako je riječ o podmetanjima te da se nisu obogatili jer nisu ni vlasnici tvrtke koja je digla kredit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo