TKO ĆE POPUSTITI? / Vladajućoj koaliciji prijeti nova kriza

Ministri zaduženi za spas gospodarstva krenuli su u ofenzivu. I dok je Ivan Vrdoljak u Zagrebu poslodavcima obećavao velike stvari - te usput uspio izmamiti i pokoji pljesak - Slavko Linić već drugi dan putuje Hrvatskom i objašnjava zašto je porez na nekretnine dobra stvar. No čini se da ga upravo njegov kolega iz vlade ne razumije.

29.1.2013.
18:40
VOYO logo

Za radni ručak poslodavci su se - dobro pripremili. Jer dočekivali su trećeg ministra gospodarstva u dvije godine. Zbog krize Ivan Vrdoljak dočekan je s kritikama i oprezom.

"Danas je manje rizično biti profesionalac, biti plaćenik u Iraku i Afganistanu, nego pokušati otvoriti novo radno mjesto u Hrvatskoj", kaže PetarLovrić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No za razliku od svog prethodnika, mladi je ministar znao kako treba šarmirati publiku. 

"Prvo da izrazim zahvalnost što nam plaću dajete", rekao je Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teren za nova obećanja bio je spreman. Najavljeno je  ozbiljnije mijenjanje Zakona o radu, smanjenje birokracije te pad cijene plina ispod 2 kune.

No loše vijesti ni uz ručak nije bilo moguće izbjeći - prvo je Ekonomski institut najavio da će u ovoj godini BDP ipak pasti za 0,3 posto, a zatim su stigli podaci i o industrijskoj proizvodnji, koja je na godišnjoj razini pala za 5,6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo očekivati da ćemo industrijsku proizvodnju otjerati ove godine u plus, cilj je da bude nula. No ostali će sektori zato biti dobro, i BDP će na kraju godine biti u plusu", uvjeren je ministar gospodarstva.

A da bi to zbilja bilo tako, par stotina kilometara istočnije drugi ministar o kojem ovisi oporavak gospodarstva nastavio je promovirati uvođenje poreza na nekretnine. Zahvaljujući OIB-u, nitko mu neće moći pobjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako zaista muž i žena žele živjeti odvojeno, ali ako to prikažu usputno onda će plaćati velike kazne. Naprosto nemoguće je više prevariti sustav iz razloga što sa OIB-om svakog građanina snimamo, u biti smo svi unutra sa svojim prihodima, rashodima, svim podacima", govori Linić.

No sve dok ti rashodi rastu, a prihodi padaju, Linić od koalicijskih partnera ne treba očekivati potporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok ne vidim plus u društvenom peroizvodu, mislim da nema mjesta uvođenju novih poreza", tvrdi Vrdoljak.

No Linić ne odustaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponavljam, prije svega to nije novi namet."

Možda i nije, no nova kriza u koaliciji - jest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo