DVOJEZIČNOST U VUKOVARU / 'Ćirilica nije ratno pismo, niti će biti ratno pismo'

Image
Foto: PIXSELL

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara došao je u Hrvatski sabor predati svoje zahtjeve od kojih je najvažniji moratorij na uvođenje dvojezičnosti. Zastupnik Milorad Pupovac im je poručio da u 'Hrvatskoj odavno ne treba nijedno mjesto, pa ni Vukovar, braniti ni od koga ni od čega'.

8.2.2013.
13:02
PIXSELL
VOYO logo

Članove Stožera primio je predsjednik Sabora Josip Leko koji je otkrio da se razgovaralo vrlo argumentirano, u demokratskom ozračju.

"Ne mogu ništa obećavati niti ocjenjivati, ali obećao sam im da će njihovi zahtjevi biti u proceduri. Nisam još vidio zahtjeve, na nama je bilo da ih primimo...", kratko je prokomentirao Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi očekujemo da se naši zahtjevi riješe. Prvo smo zatražili moratorij na uvođenje dvojezičnosti, sada razmatramo da cijeli Vukovar ima status kao Ovčara, poseban status iz pijeteta prema žrtvama. Uz to, tražimo i da se procesuiraju svi ratni zločinci, da se traže sve nestale osobe...", objasnili su iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nakon sastanka s predsjednikom Sabora.

"Ne pripadamo nikakvim strankama jer smo se uvjerili da to nije pametno...", dodali su članovi Stožer koji su potom predali svoje zahtjeve i u Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se u Auschwitzu još uvijek ne svira njemačka himna, onda se ne mora ni ćirilica uvoditi u Vukovar, mada ni ćirilica ni njemačka himna nisu nizašto krivi", rekli su članovi Stožera ispred Banskih dvora, a potom su se uputili prema Uredu predsjednika.

Ćirilica nije ratno pismo, niti će biti ratno pismo

Dolazak Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u Hrvatski sabor, kao i njihove zahtjeve komentirao je zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

PXL milorad pupovac PXL milorad pupovac

"U Hrvatskoj odavno ne treba niti jedno njezino mjesto, pa ni Vukovar, braniti ni od koga ni od čega. U Hrvatskoj je odavno mir, u Hrvatskoj je odavno na snazi mirnodobska politika, uključujući i Grad Vukovar. Htio bih onima koji ponovno oblače ratne uniforme, onima koji uzimaju vojno-ratne zastave, reći da za to nema potrebe ni za Vukovar, ni za koji dio Hrvatske. Hrvatsku koja se nalazi nekoliko mjeseci od ulaska u EU ta vrsta obnavljanja ratnih znamenja, ratnih poruka i ratnih formacija nije niti prikladna, niti potrebna", istaknuo je Pupovac.

"Ćirilica nije ratno pismo, niti će biti ratno pismo. To je historijsko pismo velikog dijela slavenskih naroda, kao što je bila i velikog dijela hrvatskog naroda u određenim razdobljima. To je dio pismene tradicije Srba u Hrvatskoj i oni koji to ne razumiju i ne žele prihvatititi nanose veliku štetu ne samo međuetničkim odnosima, nego veliku štetu Hrvatskoj, njezinu ugledu, njezinoj percepciji i njezinoj ocijeni od strane onih koji smatraju da je vrijeme ne samo za toleranciju nego da je vrijeme za građene multikulturalnosti međusobnih odnosa. Iz tog razloga, mi razumijemo one čije emocije treba poštivati, ali ne razumijemo one koji te emocije žele ponovo koristiti da bi nametnuli ratnu retoriku", zaključio je potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo