ŠOKANTNA VIJEST IZ VATIKANA / Papa Benedikt XVI. odlazi: 'Nemam više snage!'

Papa Benedikt XVI. će 28. veljače odstupiti sa svog položaja. Ovu iznenađujuću vijest potvrdili su iz Vatikana. U izjavi upućenoj medijima objasnio je kako 'zbog poodmaklih godina više nije sposoban ni mentalno ni fizički nastaviti s poslom koji obavlja'.

11.2.2013.
15:49
VOYO logo

Papa Benedikt XVI. se povlači sa svog polažaja 28. veljače!

Papa bi trebao odstupiti gotovo osam godina nakon što je izabran za poglavara Katoličke crkve u travnju 2005. Vijest je potvrdio i službeni Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj izjavi koju je dao medijima papa Benedikt XVI. je objasnio "kako zbog poodmaklih godina fizički više nije sposoban nastaviti s poslom koji obavlja". Dodao je da je odluku o ostavci donio "slobodne volje i potpuno je svjestan njezine težine ".

Glavni razlozi ostavke koju je Papa objavio u svojoj izjavi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Zbog poodmaklih godina (85) nije više mogao adekvatno obavljati svoje zadaće
  • Za posao pape potrebna je i mentalna i fizička snaga, a njega je posljednjih mjeseci ta snaga napustila
  • Objavio je da će se povući s funkcije 28. veljače u 20 sati
  • Rekao je da će morati biti sazvana konklava kako bi se izabrao novi papa
  • Izjavio je da želi nastaviti služiti Crkvi "kroz život posvećen molitvi".

'Ostavka nas je šokirala, ništa nije upućivalo na to!'

'Papin odlazak je kao grom iz vedra neba'

'Za Crkvu je bolje da dođe netko mlađi na njegovo mjesto'

Je li ovo glavni kandidat za novog papu?

Milanović nema potrebu komentirati papinu odluku

Papa je odluku koja iznenadila i šokirala vjernike u svijetu, ali i njegov najbliži krug u Vatikanu, priopćio skupini kardinala u ponedjeljak ujutro prigodom kanonizacije trojice talijanskih svećenika.

"Draga braćo, okupio sam vas na ovom konzistoriju, ne samo zbog ovih kanonizacija, nego i kako bih vam prenio odluku od velike važnosti za Crkvu. Nakon što sam mnogo puta preispitao svoju savjest pred Bogom, došao sam do sigurne spoznaje da moja snaga zbog poodmakle dobi više ne odgovara onoj kakva je potrebna za obnašanje ove službe. Potpuno svjestan ozbiljnosti ovog čina, potpuno svojevoljno objavljujem da se odričem dužnosti rimskog biskupa koja mi je povjerena 19. travnja 2005. od 28. veljače u 20 sati. Od tada će Stolica svetog Petra biti prazna i bit će sazvana konklava kako bi se izabrao novi vrhovni svećenik", kazao je Benedikt XVI.

"Ja ću nastaviti služiti Svetoj Božjoj Crkvi kroz život posvećen molitvi", dodao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji put da je poglavar Katoličke crkve odstupio sa svoje pozicije bio je 1415. godine, a ostavku je tada podnio papa Grgur XII.

Najpoznatiji primjer onaj je pape Celestina V iz 1294. godine. Nakon što je proveo samo pet mjeseci na položaju rimskog biskupa, on je izdao dekret po kojem je moguće da se papa povuče s položaja i odmah to i učinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatak života proveo je kao pustinjak i poslije je kanoniziran. Njegov papinski dekret okončao je rasprave o tome može li papa opravdati svoje povlačenje s položaja tijekom života.

Prije Celestina, samo su dvojica papa odstupila s položaja - bio je to papa Benedikt IX. 1045. godine i njegov nasljednik Grgur VI. godinu dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Kardinalska je konklava Josepha Aloisa Ratzingera izabrala za papu (265. po redu) 19. travnja 2005. godine.

S više od 78 godina starosti u trenutku izbora, Ratzinger je najstariji papa koji je izabran u zadnjih 275 godina, te osmi Nijemac koji je izabran za poglavara Katoličke crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo