novo rezanje iz vlade / Linić limitira minuse na tekućim računima građana!

Image
Foto: PIXSELL

Ministarstvo financija namjerava limitirati minuse na tekućim računima građana, čime neće učinite sretne ni banke ni građane.

19.2.2013.
7:35
PIXSELL
VOYO logo

Umjesto minusa i do tri plaće, banke će ubuduće građanima moći odobravati skupe kredite na tekućim računima samo do iznosa mjesečne plaće, prenosi Jutarnji list.

Naime, Ministarstvo financija namjerava napraviti tu preinaku u novom prijedlogu Zakona o potrošačkom kreditiranju, u kojem će osim limitiranja minusa, mogu se očekivati i promjene definiranja kamatnih stopa.

Kako piše Jutarnji, ministar financija Slavko Linić odlučan je u namjeri da 'ograniči samovolju banaka' i želi zakonom propisati način izračuna kamatnih stopa.

Dosad su banke same određivale visine kamatnih stopa, što se kao velikim problemom pokazalo u slučajevima kredita odobrenih u švicarskim francima.

No, nakon donošenja Zakona o potrošačkom kreditiranju, Ministarstvo financija donijelo bi jasnu proceduru izračuna kamatne stope. Kao jedna od ideja spominjalo se i onemogućavanje bankama da mijenjaju kamatne stope na dugoročne kredite prvih godinu dana. No, kako će izgledati konačna verzija zakona tek će se vidjeti, kao i koliko će tko biti zadovoljan izmjenama.

Ovakve promijene sigurno neće bankama razvući osmijeh na lice, a građani sigurno neće biti sretni zbog smanjivanja minusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo