PRIČU OBJAVIO NY TIMES / Avioni puni hrvatskog oružja završili u Siriji?

Image
Foto: Pixsell

New York Times se poziva na američke i europske dužnosnike upoznate sa situacijom dodajući kako se radi o više vrsta oružja: puškama, granatama, automatskom oružju i raketama.

26.2.2013.
9:10
Pixsell
VOYO logo

Ugledni američki dnevnik New York Times objavio je novu priču o hrvatskom oružju koje koriste sirijski pobunjenici tvrdeći kako je u prosincu i siječnju nekoliko aviona punih oružja poslano iz Hrvatske.

Dnevnik piše kako oružje nije do Sirije došlo direktno, već preko Saudijske Arabije koja je i financirala ogromne pošiljke oružja. Isto je pritom korišteno u borbi protiv režima predsjednika Bašara al-Asada.

New York Times se poziva na američke i europske dužnosnike upoznate sa situacijom dodajući kako se radi o više vrsta oružja: puškama, granatama, automatskom oružju i raketama.

Sve je to dokumentirao bloger Elito Higgins koji piše pod pseudonimom Brown Moses te je na kartama označio gdje je viđeno "jugoslavensko" oružje. Prvo je oružje zamijetio početkom siječnja nedaleko od Jordana, a u videosnimkama s YouTube koje su objavljivali sirijski pobunjenici uočio ih je u još tri regije - Hami, Idlibi i Aleppo.

Glasnogovornica hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova DanijelaBarišić demantirala je ove navode te je za NY Times izjavila kako Hrvatska, otkad je počelo Arapsko proljeće, nije prodavala oružje niti Saudijskoj Arabiji niti sirijskim pobunjenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo