ISTRAŽIVANJE CRO DEMOSKOP / Najjače stranke u silaznoj putanji, Karamarko i dalje najomraženiji

Image
Foto: RTL

Ivo Josipović dominira na ljestvici odabira najpozitivnijeg političara, Lesar je drugi, a don Grubišić treći. Karamarko je najnegativniji političar u zemlji, a slijede ga Linić, Sanader, Milanović i Čačić.

3.3.2013.
15:00
RTL
VOYO logo

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno zadnjeg dana veljače i prva dva dana ožujka, pokazuje nastavak  trenda smanjenja izborne potpore SDP-u, ali ovaj mjesec i HDZ-u uz sve vidljiviji porast broja neodlučnih birača.

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) SDP je na prvom mjestu, a ispred HDZ-a i Hrvatskih laburista. SDP početkom ožujka bilježi novi najslabiji rezultat od posljednjih parlamentarnih izbora, odnosno sada 25,2 posto izbora (prema prošlomjesečnih 25,7%, ili najviših 34% iz veljače prošle godine). Unatoč ovom vidljivom padu potpore SDP je i dalje vodeća hrvatska stranka s još uvijek izraženom prednošću pred najvećom opozicijskom strankom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

HDZ, unatoč padu potpore SDP-u i Vladi i padu ocjene za njezin rad, ovaj je mjesec zabilježi pad potpore koja i iznosi 18,8 posto (prema 19,1% iz veljače; do ovog mjeseca HDZ je u posljednjih pola godine bilježio izbor između 19,0 i 19,5 posto). Uz ove dvije stranke još samo Hrvatski laburisti prelaze izborni prag na nacionalnoj razini i to s izborom od 9,7 posto.

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 43,3% izbora (prošli mjesec 40,4%) najpozitivniji je političar u zemlji čime se nastavlja njegova dominacija na ljestvici odabira najpozitivnijeg hrvatskog političara, a koja traje od početka njegova mandata. Drugo mjesto na ovoj ljestvici drži DragutinLesar s izborom od 7,5% (prošli mjesec 7,4%), a don IvanGrubišić s 4,7 posto izbora drži treće mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara nakon prošlomjesečnog zaposjedanja i dalje drži TomislavKaramarko koji je s ovomjesečnih 27,5% izbora povećao svoju prednost u negativnom doživljaju u odnosu na prvog pratitelja. I dok je prošli mjesec razlika prema tada drugom Sanaderu bila manja od 1 postotni poen, ovaj je mjesec Karamarko prilično ostavio prvog pratitelja Linića koji s izborom od 13,7 posto drži drugo mjesto.

Image
Foto: PIXSELL

Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije političke osobe (sada 12,2% prema 10,7% iz veljače). Ivo Sanader je najnegativniji hrvatski političar za 11,9% hrvatskih građana/ki, a za vrat mu puše aktulani premijer Milanović s izborom od 11,5% (njegov novi najnegativniji doživljaj).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo