ciprani rekli 'ne' ucjeni / Eurozona nakon odbijanja od Cipra očekuje 'protuprijedlog'

Image
Foto: AP

Eurozona očekuje od ciparskih vlasti 'protuprijedlog' pošto je ciparski parlament odbacio paket mjera pomoći od 10 milijardi eura, kojim je EU kanio 'spasiti' tu zemlju od bankrota.

20.3.2013.
8:20
AP
VOYO logo

"Očekujemo protuprijedlog s jednakim učinkom", rekao je u Bruxellesu za AFP jedan dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Ciparski parlament jučer je s 36 glasova protiv i 19 suzdržanih odbio plan pomoći težak 10 milijarda eura, koji su Međunarodni monetarni fond i eurozona uvjetovali porezom od maksimalno 9,9 posto na bankovne depozite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cipru je za stabilizaciju financija potrebno oko 17 milijardi eura, a europski prijedlog prvi put u povijesti zadire u neotuđivo pravo privatnog vlasništva i zahtijeva od Cipra da porezom na štednju osigura još 5,8 milijardi eura. Eurozona sada, nakon odluke ciparskog parlamenta, očekuje protuprijedlog iz Nikozije s istim učinkom.

U utorak navečer nakon burne rasprave ciparski je parlament s 36 glasova protiv i 19 suzdržanih odbio paket pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka je vlada, pak, zatražila od eurozone da "korigira" paket pomoći koji je parlament odbio, rekao je predsjednik socijalistčke stranke Evangelos Venizelos, manjinski partner u vladi Antonisa Samarasa. Venizelos je kazao da je predloženi paket bio "povijesna pogreška eurogrupe" i naglasio je da se hitno mora korigirati kako bi se zaštitio i Cipar i stabilnost eura.

Peer Steinbrueck, koji će najesen na parlamentarnim izborima biti socijaldemokratski protivnik njemačke kancelarke Angele Merkel u utorak je ocijenio da je kancelarka odgovorna za ciparsko odbijanje toga plana te da je riječ o "očitoj političkoj pogrešci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluka ciparskog parlamenta da odbije europski paket pomoći pokazuje kako je projekt koji je nastao uz doprinos ministra financija Wolfganga Schaeublea i kancelarke propao", rekao je. "I mali su se štediše prepali i to je samo pojačalo krizu. To je očita politika pogreška".

Ciparski mediji pišu o tome kako vlada sada pokušava s trojkom (EU, MMF i Europska središnja banka) ponovno pregovarati o uvjetima dobivanja europske pomoći, a istovremeno smisliti drugi način da dođe do 5,8 milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo