RUSIJA KRITIZIRA SAD / 'Situacija u Sjevernoj Koreji izmiče kontroli'

Image
Foto: Ilustracija arhiva

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je na izvanrednoj sjednici održanoj u petak zapovijedio da se sjevernokorejski raketni sustavi stave u stanje pripravnosti za napad na vojne baze SAD-a u Južnoj Koreji i na Pacifiku, a Rusija otvoreno kritizira letove američkih vojnih bombardera koji su uslijedili nakon prijetnji Pjongjanga.

29.3.2013.
12:23
Ilustracija arhiva
VOYO logo

Rusija je danas ocijenila da pojačane vojne aktivnosti u blizini Sjeverne Koreje klize u "začarani krug" koji bi mogao izbjeći kontroli, otvoreno kritizirajući letove američkih vojnih bombardera koji su uslijedili nakon prijetnji Pjongjanga.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je i Sjevernoj Koreji da se smiri, pozivajući "obje strane da se ne razmeću mišićima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrinuti smo da se uz primjerenu, kolektivnu reakciju Vijeća sigurnosti UN-a poduzima i jednostrana vojna akcija oko Sjeverne Koreje", kazao je Lavrov. "Situacija bi jednostavno mogla izmaći kontroli", kazao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim ukrajinskim kolegom Leonidom Kožarom.

"Došlo je vrijeme da se riješe računi s SAD-om"

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je na izvanrednoj sjednici održanoj u petak zapovijedio da se sjevernokorejski raketni sustavi stave u stanje pripravnosti za napad na vojne baze SAD-a u Južnoj Koreji i na Pacifiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjevernokorejska službena novinska agencija KCNA je izvijestila da je Kim Jong-un zapovijed dao na sastanku s glavnim generalima, održanom u petak u ponoć nakon letova američkih bombardera B-2 nad Južnom Korejom, i ocijenio da je s obzirom na situaciju "došlo vrijeme da se riješe računi s imperijalistima iz SAD-a".

"On je potpisao plan tehničkih priprema strateških raketa vojske Sjeverne Koreje, zapovijedivši da budu pripravne za lansiranje kako bi se u svakom trenutku moglo napasti teritorij SAD-a, njegove vojne baze u područjima operativnih djelovanja na Pacifiku, uključujući Havaje i Guam, te one u Južnoj Koreji", izvijestila je KCNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva američka nevidljiva nuklearna bombardera B-2 koja su doletjela iz baze Whiteman u Missouriju izvela su u četvrtak vježbu iznad Južne Koreje. Taj let u sklopu velikih zajedničkih vježbi koje svake godine organiziraju američke i južnokorejske snage je, po priopćenju vojske SAD-a, pokazao "sposobnost Sjedinjenih Država da brzo i bez ograničenja izvede dalekometne precizne udare".

B-2 može letjeti 11 tisuća kilometara bez punjenja gorivom, a namjena su mu specijalni zadaci strateškog bombardiranja s visine do 15.000 metara iza protivničkih linija. Nosivost mu je do 18 tona konvencionalnog ili nuklearnog naoružanja, uključujući i protubunkerske bombe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjongjang od početka ožujka i nametanja novih sankcija sjevernokorejskom režimu redovno prijeti Seulu i Washingtonu "strateškim udarima i totalnim ratom". Sjeverna Koreja u srijedu je objavila kako je njezina vojska prekinula hitnu telefonsku liniju s vojskom Južne Koreje, nekoliko dana nakon ukidanja "crvenog telefona" između dviju vlada te je zaprijetila Seulu i SAD-u nuklearnim napadom.

"U situaciji u kojoj rat može izbiti svaki trenutak, nema više potrebe održavati vojnu komunikaciju" između sjevera i juga, rekao je neimenovani visoki sjevernokorejski vojni dužnosnik, izvijestila je KCNA, i najavio da će linija biti u prekidu "dok budu trajale neprijateljske aktivnosti Južne Koreje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja je "crvenu liniju" između Pjongjanga i Seula uspostavljenu 1971. godine do sada prekidala u pet navrata, posljednji put 2010. godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo