TRENIRAJU STROGOĆU NA SDP-u? / Iako je zakon jasan - nekima se u prošlosti progledalo kroz prste

Ni drugi dan nakon što se zna da će vladajući SDP biti jedina stranka koja će biti kažnjena zbog kašnjenja objave financijskog izvješća na internetu - nema reakcije Državnog ureda za reviziju. Iako je zakon jasan - nije jasno zašto se proteklih godina progledalo kroz prste zbog istog kašnjenja nekim drugim strankama.

29.3.2013.
18:33
VOYO logo

Za državnu reviziju, SDP nije jedini. Saborski zastupnici FurioRadin i VladimirBilek također su zakasnili s objavom izvješća o poslovanju.

"Dogodio se problem, nismo objavili na vrijeme, strogo je, ali zakon treba poštivati", kaže Radin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No sudeći prema dosadašnjim iskustvima, Državni ured za reviziju zakon ne primjenjuje uvijek i jednako prema svima.

Prošle je godine sama Državna revizija ustanovila da je IDS izvješće o poslovanju objavio 5. ožujka, čak 4 dana nakon roka. Kazne nije bilo, a iz IDS-a tvrde da je revizija svoj posao obavila - traljavo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"IDS je na svojim web stranicama objavio financijsko izvješće 28. veljače u skladu s rokovima predviđenim zakonom, iako je revizor u svom izvješću zapisao da je IDS objavio financijsko izvješće tek 05. ožujka. Propust od strane IDS-a se dogodio kada krivo naveden datum nije uočio prilikom potpisivanja revizorsko izvješća i pravovremeno reagirao", reagiraju iz IDS-a.

Propust se možda ponovio: HSU, još jedna stranka za koju je prošle godine revizija utvrdila da je izvješće objavila prekasno, navodno je isto učinila i ove, iako na njihovim stranicama piše suprotno. Slično se navodi i za manjinskog zastupnika Veljka Kajtazija, iako on to oštro demantira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to, međutim, neće promijeniti stav SDP-a. Kad se za 15-ak dana sretnu u Saboru, znaju kako će glasati.

"Ja znam koje je moje stajalište, ono je identično onome šefa stranke, a to je da u ovom slučaju moramo postupiti sukladno strogoj zakonskoj normi. Odluka odbora je u tom smislu konačna, SDP se ne može žaliti nego može tražiti sudsku zaštitu protiv akta nadležnog tijela", govori predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav PeđaGrbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ako državna revizija zakon na jedne primjenjuje a na druge ne, pitanje je - treba li se štititi i od same državne revizije?

"Svako kršenje zakona treba sankcionirati, pitanje je naravno i kapaciteta državne revizije da u svakom trenutku uoči sve nepravilnosti", kažu iz GONG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer sudeći prema svim navedenim slučajevima, taj kapacitet nije dovoljan.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo