APEL OČAJNE MAJKE / 'Molim vas, pomozite mi da spasim život svog sina!'

Na ovaj apel očajne majke nismo se mogli oglušiti. Njezin sin novu je godinu dočekao zdrav. Već dan poslije život mu se pretvorio u pakao. Od posve zdravog mladića postao je invalid kojem su prognozirali još dva mjeseca života.

2.4.2013.
18:15
VOYO logo

"On je 11.1. trebao imati feštu za svoj 18. rođendan i imao je feštu jer je imao punktaciju kičme", započela je priču Kristijanova majka Slavica Horvat.  

Poklon za 18. rođendan bila je smrtonosna dijagnoza - odumiranje mišića i živaca zbog čega je u samo deset dana, od zdravog dečka postao invalid. Gasio se doslovce iz sata u sat. Jedno jutro uspio je otvoriti prozor. Sat vremena kasnije više ga nije mogao zatvoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više ne može napiknuti vilicom ništa od hrane. Jučer je mogao jesti vilicom danas više ne može, prešao je na žlicu", kaže Slavica.

"Nisam ja shvaćao, "Nisam uopće shvaćao što je to, da će to tako ići, da ja neću moći hodati normalno, da neću moći gutati normalno... Da najnormalnije stvari neću moći normano raditi", kaže Kristijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolest je to koja inače pogađa starije od 65 godina. Pretpostavlja se da je Kiki jedini tinejđer na svijetu s tom dijagnozom. Naši liječnici prebacivali su ga jedni drugima poput loptice. Nitko ga nije niti htio niti znao liječiti. Slavici su jednostavno rekli da bira želi li da joj sin umre doma ili u bolnici. U toj svakodnevnoj drami teško je izdvojit najgori trenutak.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

"Da li je to kad mu je prvi put zapelo u grlu kod gutanja, pa kad se prepadneš da li će on iza toga moći jesti, pa momenat kad se više nije mogao sam ustajati iz fotelje. Pa ja ću te sine, ajde, morate mu dati podršku. I kad se ustao, samo se naslonio na mene i rekao: Mama ja ne mogu hodati", ispričala je Slavica.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klasična medicina od njega je digla ruke i nije im preostajalo ništa drugo osim alternative.

"Za nas je veliki pomak upravo to da on bar može ravno hodati, a to je bilo već nakon četvrtog tretmana", kaže Slavica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećam razliku, da imam jačinu, da mogu bolje hodati, mogu ravno hodati i ne udarat po zidovima. Mogu se ustati iz fotelje, recimo to bi trebala biti najnormalnija stvar", kaže Kiki.

Da nije bilo akupresure i akupunkture, Slavica kaže, danas ne bi bilo ni Kikija. No, ta jedina stvar koja mu pomaže košta 200 eura po danu. I tako je Kiki zapravo dobio cijenu vlastitog života - 6 tisuća eura mjesečno i tako barem šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želite li Kikiju spasiti život pišite nam na exkluziv@rtl.hr ili na naš Facebook profil. Otvoren je i telefon za pomoć 060 88 44 04.

Vama sitnica, njemu život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike