'NE ĆIRILICI U HRVATSKOJ' / Na Trgu deseci tisuća ljudi: 'Ćirilica predstavlja nastavak srpske agresije'

Organizatori su pozvali okupljenje na dostojanstveno ponašanje, a na spomen policije prosvjednici su burno reagirali. Dodajmo i da se prema policijskim procjenama prosvjedu odazvalo 15-ak tisuća ljudi.

7.4.2013.
19:00
VOYO logo

ZAGREB - Skup "Ne ćirilici u Hrvatskoj" na kojem se na središnjem zagrebačkom trgu po policijskim procjenama okupilo 20.000 tisuća prosvjednika završen je nešto prije 14 sati uz zahtjev vladi da promjeni hitno ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i da se Vukovar do 18. studenog proglasi gradom trajnog pijeteta u kojem nikad neće biti uvedena ćirilica.

Prosvjednici s istaknutim brojnim hrvatskim i braniteljskim zastavama te transparentima u cijelosti su ispunili Trg bana Jelačića zbog čega je bio prekinut tramvajski promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novinarskim zapažanjima sve je proteklo mirno i bez incidenta uz tek poneke izolirane povike "za dom".

Policija je izvijestila da je na skupu bilo 20.000 ljudi i da nije bilo potrebe za postupanjem. Druge procjene o broju prosvjednika znatno su veće, a organizatori tvrde da ih je bilo čak 40.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara AnteNadomirTadić u proglasu koji je pročitao sa središnje pozornice zapitao je otkud pravo vlastima da uvode ćirilicu i ustvrdio da vlast ne poštuje narod jer se nije reagiralo na njihov prvi prosvjed u Vukovaru.

Vlast, smatra, želi uvesti ćirilicu u Vukovar zbog nešto malo srpskih glasova na predstojećim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori su zamjerili predstavnicima Vlade što ih nisu primili na razgovor, nakon čega su uslijedili glasni zvižduci i negodovanja.

Pater AntePerković koji je 90-tih proživio agresiju na Vukovar i torturu srpskih logora, poručio je s pozornice na kojoj su bili članovi braniteljskih udruga i Stožera, da nema nitko ništa protiv ćirilice jer je to čovjekovo bogatstvo. No, kako je dodao, kao što tri prsta nisu znak svetog trojstva tako ni ćirilica nije znak kulturne baštine nego nastavak agresije i zlostavljanja ovog prostora. "Netko će reći ovo je govor mržnje ali ovo je govor o mržnji koja se na nas srušila devedesetih sve rušeći i ubijajući", poručio je Perković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Stožera TomislavJosić upozorio je da - ako vlast ne proglasi Vukovar gradom trajnog pijeteta - neće biti dobrodošla u Vukovar na dan obilježavanja žrtve Vukovara. Dodao je da ih podržava preko 300 braniteljskih udruga, poručivši da je vrijeme da se sve branitelji stave pod istu kapu. Suprotstavio se mišljenju dijela javnosti koji negativno govore o braniteljima.

Image
Foto: PIXSELL

Prosvjednici, od kojih su mnogi bili odjeveni u ratne odore glasno su izvikivali parole "Vukovar, Vukovar" i "Zovi samo zovi". Gromoglasno skandiranje utihnula je minuta šutnje za sve poginule i nestale branitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani, koji su u Zagreb došli iz Vukovara iz drugih hrvatskih gradova uz brojne zastave istaknuli su transparente s porukama "Političari dosta je izdaje hrvatskih nacionalnih interesa!", "Ne povlačite za nos hrvatski narod!", "I reći ću vam još samo jednu stvar - zapamtite Vukovar", "Političari položite račune za koga radite!".

Posebno su pozdravili hrvatske generale oslobođene u Haagu od optužbi za ratni zločin ali i hrvatskog branitelja VeljkaMarića koji je u zatvoru u Srbiji zbog ratnog zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu programa nastupao je pjevač Marko Perković Thompson kojeg je organizator predstavio kao čovjeka kojeg isto progone kao i Vukovar jer je uvijek bio uz hrvatske branitelje.

Pred početak skupa emitirana je snimka posljednjeg ratnog izvještaja legendarnog novinara Siniše Glavaševića iz Vukovara o granatiranju toga grada u jesen 1991.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moj otac nikad ne bi podržao prosvjed protiv ćirilice!'

Okupljene je organizator pozvao na dostojanstven ali glasan skup kako bi došli do nekog rješenja. Policiju su pozvali da ne skida natpise hrvatski Vukovar kao što su to činili na nedavnoj utakmici Hrvatske i Srbije uz poruku da svakoga može biti sram tko se srami hrvatskog Vukovara.

Image
Foto: PIXSELL

Nakon završenog programa organizator je pozvao okupljene da se mirno raziđu uz poziv: "Vidimo se u Vukovaru"!.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od vlasti se traži provjera prebivališta pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru jer smatraju da ih ima manje od 33,33 posto od ukupnog stanovništva zbog čega u Vukovaru prema zakonu ne bi trebalo uvesti dvojezičnost i ćirilične natpise.

Na skupu su poručili da u Hrvatskoj ima 22 nacionalne manjine, ali da samo jedna ne poštuje Hrvatsku i stalno pritišće hrvatsku vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjevima prosvjednika usprotivila se Građanska akcija uz poruku da taj prosvjed vraća u mračni dan 25. travnja 1941. kada je AntePavelić, poglavnik tzv. NDH potpisao Zakonsku odredbu o zabrani ćirilice. Naveli su da su na zagrebačke nadvožnjake i mostove postavili transparente kako bi dočekali "rulju zakrvavljenih očiju, koji su došli na obračun s jednim pismom u centar Zagreba".

TIJEK PROSVJEDA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:42 - Prosvjed je završio pjesmom Prljavog kazališta 'Mojoj majci'.

13:29 - Josić je s pozornice poručio Vladi: "Ukoliko u roku od tri mjeseca ne pokrenete u Saboru proces izmjene zakona koji će Vukovar trajno izuzeti iz obveze da manjine imaju pravo na ćirilicu nećete biti dobrodošli u grad Vukovar 18. studenog i učinit ćemo sve da vam ga učinimo nedostupnim. Prosvjeda više neće biti. Vladi prepuštamo idući korak. Ako dođu u Vukovar postavljati ploče mi ćemo pozvati sve naše prijatelje u Vukovar i nećemo dopustiti ni silom da se to napravi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

12:59 - "Uvodenjem ćirilice izjednačuju žrtvu i agresora, ukidaju identitet Hrvatske, poigravaju se s kostima hrvatskih branitelja", poručili su sa skupa.

Također, okupljeni poručuju Vladi da su uz njih i stotine tisuća nezaposlenih, gladnih, siromašnih, studenata i umirovljenika u ovoj državi, i svi su zajedno spremni obraniti sveti hrvatski Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:42 - Organizatori su zamolili okupljene da ne zvižde policiji koja na Trgu osigurava red i mir.

Pater Ante Perković je poručio: "Svoje volimo, a tuđe poštujemo! Protiv ćirilice kao kulturne baštine nemamo ništa, no ona danas predstavlja nastavak agresije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:31 - Na pozornicu se popeo Marko Perković Thompson što je izazvalo izljev oduševljenja na glavnom zagrebačkom trgu. Zapaljena je i prva bengalka.

12:17 - Organizatori su pozvali okupljenje na dostojanstveno ponašanje, a na spomen policije prosvjednici su burno reagirali. Dodajmo i da se prema policijskim procjenama prosvjedu odazvalo 15-ak tisuća ljudi. Intonirana je hrvatska himna nakon čega je održana minuta šutnje za poginule branitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

12:05 - Prosvjedni program je počeo.

12:00 - Glazba koja je odzvanjala Trgom ugašena je, što su prosvjednici pozdravili skandiranjima 'Vukovar, Vukovar'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo