IZBORNI FIJASKO? / Povijesni izbori privukli povijesno mali broj birača

Povijesni izbori privukli su povijesno najniži broj birača u suvremenoj hrvatskoj povijesti. Ukupno je na izbore izašlo manje od 21 posto birača.

14.4.2013.
18:35
VOYO logo

Devedeset i dvije godine na plećima, četiri države je preuturio preko glave, ni sam ne zna na koliko je izbora glasao, pa nije htio propustiti ni ove - povijesne.

Na izbore do 16 sati izašlo manje od 15 posto birača!

"To su izbori, uopće se ne sjećam na koliko sam ih bio. Izvršio sam svoju dužnost i idemo dalje", rekao nam je vremešni gospodin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako revan bio je i politički vrh. Glasali su još prijepodne, no povijesno slab odaziv birača nisu baš popravili.

"Ovu su prvi izbori, naravno da je potreban jedan period i broj izbornih ciklusa dok građani potpuno prihvate sva pravila i znanja", izjavio je predsjednik Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi su europski izbori u Hrvatskoj povijesti, drago mi je da se održavaju na poseban dan", rekao je, pak, premijer Milanović i dodao da očekuje bolji odaziv nego u Europi na sličnim izborima.

Image
Foto: RTL

Premijerova želja teško će se ispuniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na posljednjim izborima za Europski parlament 2009. godine najmanje birača izašlo je u Slovačkoj, Litvi i Poljskoj dok su visoke postotke odaziva bilježili u Belgiji i Luksemburgu gdje je glasanje obvezatno. Prosjek za Hrvatsku teško dostižnih 43 posto.

Kratka kampanja, nejasne poruke - doprinjele su malom odazivu. Premijer krivi medije, odnosno medijska pravila praćenja kampanja, koja samo Sabor može primijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz državnog vrha,  malo prekasno, objašanjavali su zašto je važno glasati.

"Bez obzira što se nekada čini da jedan glas, pet glasova ili 12 glasova ništa ne znače, ako imaju dobar okvir što žele napraviti - mogu pridonijeti", rekla je prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na to koliko je malo ljudi za njih glasalo, dvanaestoro danas izabranih na sjednicu EU parlamenta može već prvog srpnja poslijepodne.

Nekoliko minuta prije zatvaranja birališta razgovarali smo s BrankomHrvatinom, predsjednikom Državnog izbornog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

"Teško je biti prorok u ovakvim stvarima, ali činjenica je da su brojevi o izlaznosti poprilično mali i sigurno je da nećemo dostići izlasnost po broju birača kojaje bila na referendumu 2012. Prema tome, ne moramo biti veliki proroci i reći da nećemo dohvatiti te brojeve, a vidjet ćemo konačno kolika će biti izlaznost i konačni broj glasova", rekao je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva.

"Spomenuti ste dva slučaja nepravilnosti, jedan je Petrinja, a drugi Berlin. Vrijeđanje članova birčakog odbora od pristiglog borača i u jednom i u drugom slučaju. Za Petrinju znamo da će biti podnesen prekršajni optužni prijedlog, za Berlin već znamo da nema potrebe za time. Dakle, možemo reći da je dan protekao mirno i dostajnstveno s doista manjim odazivom, ali vidjet ćemo u ova tri sata od 16 do 19 sati koliko je povećanje odaziva moguće očekivati", dodao je Hrvatin u razgovoru za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što su građani rekli o izborima pogledajte u videoprilogu.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo