JOŠ NIŠTA OD PREGOVORA / Milanović komentirao nagađanja o prodaji INA-e

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list

Na samom početku sjednice Vlade hrvatski premijer je komentirao razna nagađanja, uključujući i ono o prodaji INA-e Mađarima.

25.4.2013.
10:18
Boris Scitar/Vecernji list
VOYO logo

Nakon što je krajem 2012. došlo do promjene Nadzornog odbora INA-e, a početkom ove godine od strane mađarskog MOL-a pokrenuti razgovori o konačnom rješenju odnosa između mađarske naftne kompanije i hrvatske države, u Vladu je prošli tjedan stiglo pismo iz Budimpešte. Mađari traže sastanak s premijerom ZoranomMilanovićem upravo o navedenoj temi.

Tako je odmah na početku sjednice Vlade hrvatski premijer komentirao razna nagađanja, uključujući i ono o prodaji INA-e Mađarima, kao i prosvjed radnika INA-e.

"Pojavile su se neke špekulacije oko INA-e. Danas prosvjeduju i radnici, što je njihovo pravo i razumijem ih. U ovom trenutku nikakvih formalnih razgovora s mađarskom stranom nema. Neću reći obratite se bivšoj Vladi i bivšim čelnicama", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL



"Mi znamo što ćemo s tim dionicama, kao što javnost zna da je u rebalansu proračuna uračunat i profit INA-e koji će dogovorom dioničara biti izvučen iz kompanije. To je sve što mogu reći u ovom trenutku. Mađarska strana želi razgovarati, ali nema nikakvog formalnog dogovora niti je itko s hrvatske strane ovlašten pregovarati", dodao je premijer.

"Danas se normalno razgovara, a što ćemo napraviti, to ćemo vidjeti. Opterećeni smo sudskim postupkom - to je ogroman teret. Istovremeno, kompanija mora raditi i moramo odlučiti što ćemo konačno s tim dionicama, s tih 45 posto, koja prava imamo. Koliko god nas opterećivao postupak pred sudom, to ne znači da trebamo biti paralizirani - treba vidjeti je li druga strana spremna na neke razumne ustupke".

Naglasio je da danas predsjednik Nadzornog odbora i predsjednik Uprave u INA-i više ne vode rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preko televizija su vodili rat kao 1948. godine, to danas nije slučaj", kazao je.

Komentiranje špekulacija oko INA-e Milanović je završio zaključkom: "Kao državnik čuvam radna mjesta i socijalna prava, kao dioničari brinemo o interesu kompanije".

Ministar finacija SlavkoLinić novinarima je uoči sjednice Vlade, vezano uz pisanje Poslovnog dnevnika da je MOL uputio pismo premijeru Milanoviću i traži vlasničku kontrolu nad Inom, rekao da to moraju pitati predsjednika Nadzornog odbora. "Pretpostavljam da on o tome više zna", rekao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo