REZULTATI INTERNE ISTRAGE / 'Smrt Marka Azapovića nema veze s postupanjem policije!'

Unutarnja kontrola MUP-a utvrdila je da ni u jednoj fazi postupanja policijskih službenika prema preminulom Marku Azapoviću nije upotrijebljeno ni jedno sredstvo prisile.

7.5.2013.
11:30
VOYO logo

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova RankoOstojić izvijestio je danas kako je unutarnja kontrola MUP-a utvrdila da su medijski napisi po kojima je osamnaestogodišnji MarkoAzapović iz Županje umro od posljedica premlaćivanja u policijskoj postaji u Županji neutemeljeni te da je mladić umro usljed zastoja srca zbog poremećaja srčanog ritma.

RTL doznaje: Azapovićeva obitelj na razgovoru u DORH-u!

"Temeljem svih prikupljenih obavijesti i uvidom u raspoloživu dokumentaciju, utvrđeno je kako su navodi iz novinskog članka neutemeljeni", naglasio je Ostojić na izvanrednoj konferenciji za novinare te dodao da "nisu potvrđeni ni navodi koji bi ukazivali na prekoračenje ovlasti policijskih službenika koji su postupali prema Marku Azapoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti u jednoj fazi postupanja policije prema Marku Azapoviću nisu uporabljena sredstva prisile pa ni preventivno, niti se žalio na postupanje policijskih službenika prema njemu", naglasio je Ostojić.

Kazao je da učinjenom obdukcijom na tijelu pokojnog Azapovića nisu pronađeni tragovi nasilja te da je patolog utvrdio da je mladić umro prirodnom smrću, usljed "zastoja srca uzrokovanog poremećajem srčanog ritma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić je naglasio da su izmjene obdukcijskog nalaza moguće jedino ako toksikološki nalaz pokaže da je do srčanog zastoja došlo zbog uzimanja opijata, a da se nikako ne može dogoditi da se naknadno utvrdi da je uzrok smrti bila policijska ili bilo čija druga brutalnost.

Image
Foto: RTL

Naime, toksikološka obrada traje mjesec dana i nalaz se očekuje tek krajem mjeseca, objasnio je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je detaljno izvijestio o nalazima MUP-ove unutarnje kontrole koju je u županjsku policiju poslao odmah nakon napisa u medijima. Kontrola je utvrdila da ni u jednoj fazi postupanja policijskih službenika prema preminulom mladiću nije upotrijebljeno ni jedno sredstvo prisile, pa ni preventivno, te da se mladić nije žalio na postupanje policije.

Po nalazu unutarnje kontrole, pokojni Azapović je 28. veljače policiji u Županji prijavio da mu je ukradeno oko 9.000 kuna, da bi dan kasnije povukao prijavu i izjavio da je lažno prijavio kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija ga je 18. ožujka pozvala na obavijesni razgovor, tijekom kojega je, po ministrovim riječima, "priznao da je počnio više kaznenih djela imovinskog karaktera na štetu osobe s kojom je u srodstvu".

Dodao je da je u 17 sati toga dana Azapović i uhićen, da bi dan kasnije bio predan pritvorskom nadzorniku, koji je "neposrednim opažanjem utvrdio da mladić nema vidljivih ozljeda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I sam Azapović je kazao da nema zdravstvenih tegoba i potpisao da je upoznat sa svojim statusom i pravima", rekao je ministar, dodajući da je mladić ujutro doveden zamjeniku općinskog državnog odvjetnika za mladež u Vukovaru, a nakon ispitivanja pušten na slobodu.

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Unutarnja kontrola utvrdila je i da je Azapović 20. ožujka, oko 19 sati, zatražio pregled u hitnoj medicinskoj pomoći u Županji, gdje je liječnik utvrdio da nema vanjskih ozljeda ni tragova nasilja. Nešto iza 20 sati iste večeri, mladića je pregledao liječnik Opće bolnice u Vinkovcima, koji mu je utvrdio lakše tjelesne ozljede, odnosno dva manja hematoma te crvenila na prsištu i koljenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju bolničke prijave i naloga državnog odvjetništva policija je 15. travnja obavila razgovor s Azapovićem koji je, po nalazima MUP-ove unutarnje kontrole, izjavio da se u vinkovačku bolnicu obratio "samo kako bi kod roditelja umanjio krivnju zbog počinjenih kaznenih djela".

No, kada je 21. travnja policija zaprimila dojavu Azapovićeva oca da mu sin leži u krevetu i ne daje znakove života, mrtvozornik je utvrdio da na tijelu nema znakova vanjskog povređivanja, a tragove nasilja nije pronašla ni dan kasnije učinjena obdukcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić je istaknuo da je ozbiljna obrada svih linjenica bila "jedini način da MUP odgovori na konstrukcije i neistine".

"Kada napravimo grešku, mi to javno priznamo i stegovno kaznimo počinitelja, ali u ovom slučaju je utvrđeno da nije bilo takvih postupanja policije", rekao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako su prošli policajci iz Zeline kojima su utvrđeni propusti u postupanju prilikom navijačkih nereda prošle godine, Ostojić je kazao da su svi odgovorni disciplinski kažnjeni.

Rekao je i da ne zna jesu li nedavni neredi u Splitu posljedica Azapovićeve smrti. "Svašta može biti - loše rezultat, cijena ulaznice. U svakom slučaju, policija to nije niti će tolerirati", rekao je Ostojić, porućujući medijima da je "taj Bejrut trajao svega 20 minuta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo