čija je obitelj? / Svaka obitelj može biti moja obitelj

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Dok ulicama naših gradova bez imalo srama hodaju oni koji su pljačkali državu i sve nas bacili na prosjački štap, grupica radikalnih katolika se ne bori za vraćanje ukradenog ili za otvaranje novih radnih mjesta. Ne prosvjeduju čak ni zbog silnih otpuštanja, golemog broja nezaposlenih, činjenice da je više od 50 posto mladih na burzi ili pak zbog svakodnevnog rezanja plaća i radničkih prava. Ne, oni žele onemogućiti jednoj marginaliziranoj grupi u društvu da ikada ostvari svoja ljudska prava.

15.5.2013.
17:27
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Prema definiciji obitelj je osnovna društvena jedinica zasnovana na zajedničkom životu užeg kruga krvnih srodnika, u kojoj se sjedinjuju biološko-reproduktivne, ekonomske i odgojne funkcije. Obično se sastoji od jednog ili dva roditelja i njihove djece. Obitelj mogu sačinjavati i članovi koji nisu nužno u krvnom srodstvu, primjerice prilikom usvajanja djece.

Prilikom definiranja ove zajednice nigdje ne stoji kako članovi obitelji isključivo moraju biti majka, otac te njihovo dijete, odnosno djeca.

Međutim, pretenciozno nazvana udruga U ime obitelji, koja, prema vlastitim riječima, promiče općeljudske i vjerske vrijednosti, uzela si je za pravo diskriminirati određeni dio populacije te krenuti u histeričnu akciju skupljanja potpisa za referendum, kojima bi zatim zatražili izmjenu Ustava.

Naime, U ime obitelji želi u Ustav upisati kako je 'brak životna zajednica muškarca i žene', čime bi se onemogućili istospolni brakovi, koji, prema riječima ovih radikalnih katolika, ozbiljno prijete njihovim brakovima i obiteljima.

Ukoliko stanete i racionalno razmislite tek nekoliko minuta, shvatit ćete o čemu je zapravo riječ.

Prvo i najvažnije, o ljudskim pravima ne bi smjelo biti rasprave. Onemogućavanje toga da se ozakoni bračna jednakost u Hrvatskoj vodi samo u daljnje gaženje ljudskih prava LGBT osoba koje će u takvom scenariju potpuno baciti na margine društva.

Budući da se u nekim europskim zemljama karakter planiranog referenduma ocjenjuje odmah na početku, dok je potpisivanje inicijative još u tijeku, očekuje se da se i hrvatski ustavni suci uključe u ovu javnu debatu te izraze svoje mišljenje koliko je referendumsko pitanje u skladu s Ustavom i zakonima.

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

(Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo, kakve veze s vašim brakom ima brak nekih drugih dvoje ljudi? Zar vaš brak ovisi o braku vaših susjeda ili prijatelja? Atmosfera zastrašivanja i straha koja se već tradicionalno diže kada u fokus dođu LGBT prava je izazvana od crkvenjaka, konzervativnih vjernika i desnih stranaka, od kojih su neke i objeručke prihvatile ovu inicijativu o skupljanju potpisa za referendum.

Treće, bračna jednakost još uvijek nije ozakonjena u Hrvatskoj i nije poznato kada će doći na dnevni red. Stoga, šuškanje kako iza ovakve inicijative stoji upravo Crkva te da je namjerno pokrenuta u vrijeme izbora i te kako zvuče realno.

Štoviše, svećenici, kardinali i ostale crkvene osobe na misama zagovaraju potpisivanje ove peticije pojašnjavajući vjernicima kako svojim imenom, prezimenom i OIB-om 'štite svoje obitelji i misle na budućnost za svoju djecu'.

Neki su otišli toliko daleko da maloljetni vjernici, koji ne mogu dati svoj potpis, idu od vrata do vrata i skupljaju potpise.

Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook



Četvrto, zašto bi se Igor Štimac i Željko Kerum, inače veliki katolici i Hrvati, ženili i rastajali koliko god puta im padne na pamet, a nekim drugima se onemogućilo da se ikada udaju, a kamoli rastanu? Tu dolazimo do one katoličke licemjernosti kojoj je prihvatljivo varati, krasti i lagati, dok god se to radi noseći krunicu oko vrata i ime božje na usnama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peto, ovu inicijativu su pokrenuli oni isti ljudi koji su se borili protiv zdravstvenog odgoja i Zakona o potpomognutoj oplodnji. Nakon ovoga pokušaja vjerojatno će tražiti zakonsku zabranu abortusa, kontracepciju i izvanbračne zajednice.

Šesto, što je sa samohranim roditeljima? Tijekom cijele ove halabuke neprestano se spominje kako obitelj čine majka, otac i djeca, čime se također u podređeni položaj stavljaju i samohrani roditelji te njihova djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedmo, otpor postoji. Osnovana je građanska inicijativa U ime svake obitelji okuplja pojedince, obitelji i građanske udruge koje promiču toleranciju i opća ljudska prava za sve.

"Koji su legitimni razlozi za zabranu istospolnih brakova? Nitko ne želi mijenjati tradicionalan brak kao takav, već želimo jednaka prava za sve", poručuju iz ove udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti Filozofskog fakulteta, FER-a i Hrvatskih studija u Zagrebu također su se organizirali te skupljaju potpise potpori U ime svake obitelji te upozoravaju na položaj LGBT studenata.

Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook

Dok ulicama naših gradova bez imalo srama hodaju oni koji su pljačkali državu i sve nas bacili na prosjački štap, grupica radikalnih katolika se ne bori za vraćanje ukradenog ili za otvaranje novih radnih mjesta. Ne prosvjeduju čak ni zbog silnih otpuštanja, golemog broja nezaposlenih, činjenice da je više od 50 posto mladih na burzi ili pak zbog svakodnevnog rezanja plaća i radničkih prava. Oni ne žele da homosekualci ponosno hodaju zagrljeni, usvajaju djecu koju su heteroseksualni parovi zlostavljali i/ili ostavili u domovima. Štoviše, najradije bi ih vidjeli s posebnim oznakama na ramenima ili u ustanovama za preodgojili ili pak negdje mnogo gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni žele privilegiju da su samo njihove obitelji 'prave' obitelji. Međutim, svi smo dio jedne velike globalne obitelji i što prije naučimo prihvaćati i tolerirati različitost to će nam život biti lakši, a suživot mirniji.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo