PRESUDE HAŠKOG SUDA / Bivši čelnici Herceg- Bosne osuđeni na 111 godina zatvora!

Image
Foto: vecernji.ba

Bivši premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora, dok su Stojić, Praljak i Petković osuđeni na 20 godina. Nešto bolje su prošli Ćorić, koji je dobio 16 godina, te Pušić koji će u zatvoru provesti 10 godina.

29.5.2013.
10:15
vecernji.ba
VOYO logo

13:09 - Iz Sabora je reagirala i bivša premijerka Jadranka Kosor.

"Nije dobro, no presuda se može rušiti u drugom stupnju. Međutim, treba se više angažirati u obrani", savjetuje Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:49 - Uoči sjednice Vlade na presudu se osvrnuo i premijer Milanović

"Takva kvalifikacija ne odgovara stvarnosti. Hrvatska je imala grešaka u BiH, ali također je bila partner koji je pomagao susjedu u nevolji", poručio je Milanović. Opširnije pročitajte OVDJE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kaže kako ne komentira prvostupanjske presude, ali podsjeća da je i ranije upozoravao na greške hrvatske politike u BiH.

12:08 - Stižu i prve reakcije na presudu bivšim čelnicima Herceg-Bosne. Tako zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odluku Haškog suda smatra sramotnom. "Međutim, bili su osuđeni i Blaškić, i Gotovina, i Markač pa su na koncu oslobođeni. Budimo strpljivi, pravda će pobijediti u žalbenom postupku", uvjeren je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presudu je komentirao i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, a njegovu izjavu možete pročitati OVDJE.

11:41 - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu je osudio šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne optuženih za zločine nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne 1993-94., na dugogodišnje zatvorske kazne te je utvrdio da je postojao udruženi zločinački pothvat na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadašnji predsjednik Vlade HR Herceg-Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina, ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina, zapovjednici Glavnog stožera HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković na 20 godina, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

U završnim riječima tužitelji su zatražili da ih se proglasi krivima te su za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za Ćorića 35, a za Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je utvrdio da je postojao udruženi zločinački pothvat predvođen bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom čiji je cilj bio etničko čišćenje područja Herceg-Bosne radi stvaranja "velike Hrvatske".

10:55 - Sudsko vijeće je većinom glasova utvrdilo kako je postojao udruženi zločinački pothvat koji je imao za cilj uspostavljanje hrvatskog entiteta u granicama Banovine. Na čelu zločinačkog pothvata bio je Franjo Tuđman, zaključilo je Vijeće. Sudac je još dodao kako su Tuđman, Šušak, Bobetko, Bobak, Praljak, Prlić i ostali postigli dogovor u kojem su HVO koristili za zajednički zločinački cilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:38 - Sudac još uvijek čita optužnicu. Šestorica Hrvata optužena su za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja te povrede ženevskih konvencija počinjene progonom, ubojstvima, razaranjem, zatočenjem u logorima, deportacijama bosanskih muslimana i drugih ne-Hrvata od 1992. do 1994. godine.

10:09 - Sudac Jean-Claud Antonetti pročitao je za što su šestorica Hrvata optužena. Optužnica obuhvaća zločine počinjene na području općina Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš, kampanju progona počinjenog ubijanjem, razaranjem, deportacijama te logorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:01 - Suci su ušli u sudnicu. Čeka se čitanje presude koja ima oko 2.600 stranica.

_________________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAJAVA IZRICANJA PRESUDE

DEN HAAG - Devet godina nakon dobrovoljne predaje šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu će izreći prvostupanjske presude bivšim čelnicima Herceg-Bosne optuženima za zločine nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U završnim riječima tužitelji su zatražili da ih se proglasi krivima te su za premijera Herceg-Bosne JadrankaPrlića, ministra obrane BrunuStojića, zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generale SlobodanaPraljka i MilivojaPetkovića zatražili 40 godina zatvora.

Za zapovjednika vojne policije HVO-a ValentinaĆorića tražili su 35, a za načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika BerislavaPušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presudu od 10 sati pratite uživo na našem portalu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo