zasad nema ozbiljnih incidenata / Vrhunac vodenog vala je na 20 km od Batine

Veliki vodeni val oko podneva je ušao u Hrvatsku i došao do Dunava kod Batine, a njegov vrhunac očekuje se poslijepodne. U Hrvatskim vodama pretpostavljaju da će biti slabijeg intenziteta nego što se očekivalo.

13.6.2013.
13:00
VOYO logo

Vodostaj Dunava na Batini noćas bi trebao narasti na nešto više od trenutačnih 768 centimetara, nakon čega bi do nedjelje trebao opasti za 30-tak centimetara, a izvješća s terena ne upućuju ni na kakve ozbiljne incidente, izvijestio je osječki vodno-gospodarski Odjel Hrvatskih voda.

Voditelj osječkog Centra obrane od poplava IvicaNađ kazao je na konferenciji za novinare kako je vrh vodenog vala trenutno u Mađarskoj, kod Mohacsa, oko 20 kilometara od Batine, gdje vodostaj stagnira na 964 centimetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će i nakon početka opadanja vodostaja kod Batine nadležne službe morati biti na oprezu još barem sedam dana, dok vodostaj ne opadne barem za dva metra, što će predstavljati manju ugrozu za područje zaštićeno nasipima.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Maksimalni vodostaji ostvaruju se u skladu s prognozama te bi vodostaj Drave trebao dosegnuti oko 500 centimetara i trebao bi stagnirati cijeli dan. Ta razina svojom visinom ne zabrinjava, već samo moguća trajnost, ocijenio je Nađ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik glavnog rukovoditelja obrane od poplava za Dunav i donju Dravu IgorBiglbauer rekao je kako izvešća s terena ne upućuju ni na kakve ozbiljne incidente.

Izvijestio je kako se u Baranji, kod nasipa na ušću Karašice, pojavljuju manji izvori, ali nisu alarmantni, a kod nasipa Zmajevac-Kopačevo jučer je na dva mjesta uočena pojava izvora koji su, preventive radi, ograđeni vrećama s pijeskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i kako je zabilježeno oštećenje na jednom dijelu nasipa Drava-Dunav, ali ono je sanirano vrećama s pijeskom.

Vodni val ušao u Hrvatsku

Iako se prvotno očekivalo da će veliki vodeni val Dunava u Hrvatsku stići tek u petak, to se dogodilo već danas. Oko podneva došao je do Dunava kod Batine, a njegov vrhunac očekuje se poslijepodne, no u Hrvatskim vodama pretpostavljaju da će biti slabijeg intenziteta nego što se očekivalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve pripremne radnje su odrađene na vrijeme i sve službe su u stanju pripravnosti jer se uvijek treba pripremati i za najcrnje varijante, rekao je osječko-baranji župan i predsjednik Kriznog stožera zaštite i spašavanja Vladimir Šišljagić na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je kako su u Zračnoj luci Klisa u pripremi dva helikoptera te da je angažirano oko tisuću pripadnika Hrvatske vojske koji su već nekoliko dana radili na učvršćivanju nasipa i spremni su za sve potrebne akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Šišljagić je izvijestio kako je sinoć došlo do određenih problema u Donjem gradu u nekoliko ulica koje se nalaze na najnižem mjestu uz Dravu, te da su izbile podzemne vode. Dežurne ekipe vatrogasaca s cisternama ispumpavaju vodu, a spremne su i dalje intervenirati ako zatreba, jer je za očekivati da će podzemne vode u Osijeku na nekim lokacijama poplaviti podrume kuća. Dodao je kako je i poplavljena šetnica na lijevoj obali Drave, istaknuvši kako se to inače događa za viših vodostaja.

"Jučer sam obišao s djelatnicima Hrvatskih voda i ostalima koji sudjeluju u obrani od poplava, cijeli nasip koji brani Baranju, od Kopačeva do Batine te se uvjerio u stabilnost i sigurnost obrambenog sustava" rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutrošnji vodostaj Dunava kod Batine iznosio je plus 768, kod Vukovara plus 690, a vodostaj Drave kod Osijeka iznosio je plus 488, rekao je Šišljagić, dodavši kako je i dalje prisutna tendencija rasta vodostaja. On je jučer u 11.30 sati proglasio izvanredno stanje za područja ugrožena poplavom u Osječko-baranjskoj županiji.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Župan Vukovarsko-srijemski, Božo Galić, proglasio je mjere neposredne prijetnje radi ozbiljnosti na području županije. Vrhunac vodenog vala u Vukovaru se očekuje u subotu i očekuje se vodostaj od 720 do 730 cm. To je više od 2006., ali manje od 1965.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probleme ima naselje kod izletišta Adica, a u središtu grada Vuka je dosegnula mostove. Vukovar brani 75.000 vreća i 1500 boks barijera. Navodno će područje sutra obići predsjednik Ivo Josipović. Direktor Hrvatskih voda Osijek, SinišaKukić kaže da su spremna i tri helikoptera za slučaj nužde, te da je u pričuvi još 25.000 vreća.

U Aljmašu se živi kao u Veneciji. Voda je potopila dvorišta, vikendice, nekima i kuće. Iz kuća se izlazi ravno u čamce. Na šetnici je voda oko 1,2 metra, a nekima je Dunav već došao do prozora. Iz vode vire vrhovi ograda, a golovi na igralištu jedva se vide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naselje Ušće, na ušću Dunava i Drave, posve je odsječeno od svijeta. Pedesetak vikendica i kuća većinom je napušteno, no ima i upornih koji su ostali na višim katovima. I oni sa selom komuniciraju isključivo čamcima.

U Osijeku je sve spremno za moguću evakuaciju. "Spremni smo prihvatiti tisuću ljudi, osigurali smo četiri sportske dvorane, a Grad Osijek će platiti i hranu bude li bilo potrebno, ako dođe do evakuacije stanovništva iz Baranje i Vukovarsko-srijemske županije", rekao je osječki dogradonačelnik DenisAmbrus za obilaska poplavljene lijeve obale Drave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo