'diplomatska pljuska' / Premijer ima svoju verziju iznenadnog hladnog tuša Frau Merkel

Dan nakon što je jedna od najmoćnijih žena svijeta Angela Merkel otkazala dolazak na veliko slavlje ulaska Hrvatske u Europsku uniju - na marginama summita Europskog vijeća u Bruxellesu premijer Zoran Milanović traži razloge ovakve diplomatske pljuske. Nalazi ga u njemačkim izborima, no očito je - prazan raspored govori - izostanak je znak političke volje.

27.6.2013.
18:55
VOYO logo

Uzalud su hrvatski novinari u Bruxellesu molili objašnjenje njemačke kancelarke AngeleMerkel za odluku da ipak ne dođe na slavlje u Hrvatsku.

No, zato hrvatski premijer Zoran Milanović ima svoju verziju iznenadnog hladnog tuša koji je hrvatskoj vladi priredila 'Frau Merkel'.

"Izbori su u Njemačkoj za tri mjeseca, proširenje nije popularna tema, doći na takav skup za političara, tri mjeseca prije izbora, nije plus nego minus i ako već moram biti otovoren u tome vidim jedini razlog", poručio je premijer.

U pozadini priče, kaže Milanović, je i borba na relaciji socijalisti - pučani. Hrvatski premijer uvjeren je da Merkeličino otkazivanje nema veze s ljutnjom zbog slučaja Perković niti s namjerom Vlade da promjenama zakona ograniči primjenu europskog uhidbenog naloga.

"Hoćete iskreno, ja mislim da gospođa Merkel se time ne bavi, i da uopće ne zna  ovome o čemu mi pričamo".

Europski socijalisti podupiru Milanovićevo tumačenje i poručuju: izostanak Angele Merkel neće pokvariti dobrodošlicu Europe Hrvatskoj.

"To nije poruka Europe niti poruka Njemačke. Gospođa Merkel je u predizbornoj kampanji, a na proširenje EU-a se možda ne gleda dobro. Ostatak Europe jako podržava Hrvatsku, uključujući i njemačke građane", izjavio je HannesSwoboda, zastupnik u Europskom parlamentu.

"Kancelarka je rekla da ju sprečava nedostatak vremena i mislim da to jest opravdanje", kazao je Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta.

No, prazan raspored na službenim stranicama njemačke kancelarke govori da vremena ima na pretek, ali političke volje - puno manje. Europski pučani ljuti su na medije.

"To nimalo nije fer prema zemlji koja vam je najviše pomogla... Više od 90 posto njemačkih zastupnika u nacionalnom parlamentu je glasalo za hrvatsko članstvo u EU. To je poruka koju trebate prenijeti, a ne protokolarna pitanja. Jednostavno nije fer", smatra ElmarkBrok, (CDU), zastupnik u Europskom parlamentu.

Vrijeme je za feštu - a ne za svađanje, poručuje i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. Izostanku Merkel, kaže, ne treba pridavati toliki značaj.

"To pokazuje da Europska unija nije nad Unija ili hiper država, da svatko ipak u prvom redu vodi računa o domaćoj političkoj situaciji i izborima...", izjavila je VesnaPusić, prva potpredsjednica Vlade.

Od prvog srpnja Hrvatska će za stolom u Bruxellesu biti formalno ravnopravna, no koliko će biti uspješna ipak će ovisiti o sposobnosti da s ključnim igračima na međunarodnoj sceni održavamo dobre odnose.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo