JOŠ JEDNOM VELIKO HVALA / Pogledajte Milanovićev emotivan govor šefovima država EU

'Ne mogu biti objektivan, ovo je zaista emotivan trenutak. Po tko zna koji put dokazuje se kako je život putovanje, a ne odredište, da je važan most, a ne cilj. Hrvatski put prema Uniji je zaista bio dug, s puno provjera, s puno poglavlja', rekao je hrvatski premijer šefovima država EU.

28.6.2013.
11:42
VOYO logo

U Bruxellesu je nastavljen dvodnevni summit čelnika zemalja Europske unije. Drugoga dana okupljenima, posebice hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, obratio se šef Europskog vijeća  Hermann van Rompuy koji je još jednom čestitao Hrvatskoj i zaželio joj 'dobrodošlicu u klub'.

"Ovdje bih htio uputiti posebnu dobrodošlicu našem kolegi Zoranu Milanoviću, hrvatskom premijeru. Gospodine premijeru, dragi Zorane, za dva dana, u nedjelju navečer u ponoć Hrvatska će i službeno postati 28. članicom Europske unije, i mnogi će kolege otići u Zagreb kako bi proslavili taj događaj s Vama i s hrvatskim građanima. Vaša je država naporno radila kako bi to postigla, na čemu je na kraju i uspjela. Zbilja je riječ o povijesnom događaju za Hrvatsku, za Vašu Vladu, za sve građane. Oduvijek ste bili europejci, a sada ste i punopravni član Europske unije. To predstavlja nove prilike, nove odgovornosti, zajedničku budućnost. Riječ je međutim o povijesnom iskoraku i za cijelu regiju. Vaš ulazak u trenutku kad vaši susjedi poduzimaju hrabre korake na putu na kojem ste i vi bili, i to nakon nedavne ratne prošlosti, podsjećaju sve nas što sjedimo za ovim stolom na temeljnu svrhu Europske unije: zajednički život u miru i prosperitetu. U šezdesetogodišnjoj povijesti Europske unije, danas po sedmi put dočekujemo novu članicu, po 7. put dodajemo novu stolicu za ovim stolom. Vjerujem da će za Hrvatsku i za Europu 7 biti sretan broj. Dobrodošli, dobrodošli u klub!", poručio je Van Rompuy i pozvao Milanovića da se obrati šefovima država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hermann (oslovio ga je imenom op.a.), hvala najljepša! Ne mogu biti objektivan, ovo je zaista emotivan trenutak. Po tko zna koji put dokazuje se kako je život putovanje, a ne odredište, da je važan most, a ne cilj. Hrvatski put prema Uniji je zaista bio dug, s puno provjera, s puno poglavlja. Kada je počeo prije 22 godine mislio sam da se može riješiti, da će biti gotov za 15-ak dana. Ali onda je izbio rat, a ono što se trebalo ostvariti tada ostvaruje se tek sada. Ono što mogu obećati kao premijer dok to budem, mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći, pa i više od toga, da pomognemo našim susjedima koji još nisu članovi ovog kluba, ali da im pritom ne budemo tutori. Mislimo da taj proces treba započeti što prije, da će trajati razumno dugo, ali ne predugo i dovršiti proces. Još jednom velika hvala, ponedjeljak 1. srpnja je novi radni dan, i to je to", istaknuo je Milanović.

Image
Foto: DPA/Pixsell

Potom mu je Van Rompuy predao uokvirenu jučerašnju obiteljsku fotografiju na kojoj je veliki natpis "Welcome Croatia! Dobrodošla Hrvatska!" i potpisi svih premijera te članova Europskog vijeća, a Milanović je sve premijere počastio pjenušcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo