od trnja do zvijezda / Evo kako je izgledao trnovit hrvatski put prema EU

Put prema EU službeno je počeo daleke 2000. godine. Na Zagrebačkom summitu pokrenuti su pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, čime je Hrvatska dobila status kandidatkinje za prijem.

30.6.2013.
18:29
VOYO logo

Bio je to finale hrvatskog puta u Europsku uniju. Ugovor o pristupanju u Bruxellesu potpisali su predsjednik IvoJosipović i tadašnja premijerka JadrankaKosor - koja se tog dana nije odvajala od nalivpera - dara pape Benedikta XVI.

"Taj trenutak kada sam potpisivala... sjećam ga se kao danas. Nekakva nevjerojatna mirnoća me preplavila, a još je naravno bilo i to pitanje kad se ja povučem hoće li to pisati s obzirom na sve peripetije od tinte, nalivpera i tog specijalnog papira", izjavila je bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Put prema EU službeno je počeo daleke 2000. godine. Na Zagrebačkom summitu pokrenuti su pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, čime je Hrvatska dobila status kandidatkinje za prijem.

"Objavljujem da RH visoko podiže sva jedra s pramcem prema Bruxellesu, neka nam današnji dobar vjetar potraje na cijelom putu plovidbe", kazao je tada IvicaRačan, (SDP) predsjednik Vlade 2000.-2003.

Image



Na tom neočekivano dugom putu za kormilom hrvatskog broda izmijenilo se četvero predsjednika Vlade - posao je završila premijerka Kosor, a počeo Ivica Račan u Grčkoj predajom službenog zahtjeva za članstvom.  

"To je mislim prvi put da je neka zemlja podnijela aplikaciju ne u Bruxellesu već u glavnom gradu zemlje koja je u tom trenutku predsjedavala Europskom unijom", kazao je ToninoPicula, ministar vanjskih poslova 2000.-2003.

Početak pregovora uvjetovan je punom suradnjom s Haškim sudom. Točnije - jedini uvjet bio je general AnteGotovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image



"Nema dovoljno napretka u traganju Hrvatske za Antom Gotovinom", poručila je tada CarlaDelPonte, bivša glavna tužiteljica Haškog suda.

Hrvatska je tako zaustavljena - prvi put. Frustrirajuće za glavnog hrvatskog pregovarača:

"Tih 6 mjeseci iščekivanja hoće li pregovori početi, a mi smo već osnovali pregovarački tim su bili najteži", izjavio je VladimirDrobnjak, glavni pregovarač s EU.

Akcijskim planom IveSanadera, Gotovina je uskoro završio u Haagu, a Hrvatska počela pregovore. Krenulo je obećavajuće... a onda zastoj na nepodnošljivih 15 mjeseci. Razlog - slovenska blokada pregovora zbog problema s granicom. Previše za Ivu Sanadera koji napušta Vladu.

Do tad neriješiv problem preuzima nova hrvatska premijerka. Slovenski premijer nije imao šanse.

"Jasno da su osmjesi bili u trenutku pod svjetlima pozornice, pred kamerama, ali kad smo ostali sami to je bio dosta težak razgovor dvoje ljudi koji si jedno drugom u tom trenutku ne vjeruju", napomenula je Kosor.

Image



Vrlo brzo su si povjerovali. Konačno, u lipnju prošle godine Hrvatska je bila gotova - nakon 5 godina i 9 mjeseci pregovora.

Nedostajalo je još samo jedno - pristanak hrvatskih građana. Na referendumu njih 66 posto zaokružilo je 'ZA EU'. A kući se vratio i čovjek čije je ime sigurno najčešće izgovoreno na hrvatskom putu u EU - Ante Gotovina.

A onaj brod kojem je Ivica Račan prije čak 13 godina poželio dobar vjetar na putu prema Bruxellesu - stigao je na cilj. ZoranMilanović nije zaboravio.

"Konačno, brod je uplovio u luku. O, kapetane, moj kapetane!".

Jedno poglavlje je završeno - sutra Hrvatska otvara novo - prvo u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo