NE ŽELI MIJENJATI ZAKON / Linić odbio zahtjeve prosvjednika, štrajkovi na tržnicama idu dalje

Zbog uvođenja fiskalnih blagajni, prodavači na tržnicama diljem Hrvatske i drugi dan nastavljaju štrajkati, a dio njih ipak je odlučio nastaviti s radom. Nezadovoljni odgovorom ministra Linića, prodavači zagrebačkih tržnica i za sutra su najavili štrajk.

2.7.2013.
12:33
VOYO logo

Ministar financija Slavko Linić primio je predstavnike štrajkaša koji prosvjeduju zbog uvođenja fiskalnih blagajni na tržnice. Ministar je odbio mijenjanje ili odgađanje zakona kao i prijedlog drugog oblika naplaćivanja poreza. Rekao je da se obrate gradonačelnicima i da im oni omoguće tehničke uvjete za provedbu fiskalizacije.

Također je rekao da mogu prodavati robu da ne propadne te da je idućih mjesec dana period prilagodbe, dok im se ne omoguće uvjeti. Sve to priopćio je štrajkašima njihov predstavnik Neven Peša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodavači najavljuju nastavak štrajka, neki su rekli da će spavati ispred Ministarstva financija jer kažu da ionako spavaju na placu.

Sutra se nastavlja prosvjed na tržnici Dolac u 9 sati. Štrajkaši su pozvali i druge gradove, kao i prodavače na sajmovima da im se pridruže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Tržnice, Fiskalizacija, Štrajk

(FOTO: Goran Jakus/PIXSELL)

Podsjetimo, prodavači tržnica u štrajku dva sata su čekali ministra Slavka Linića ispred Ministarstva financija, a prosvjed je čuvala policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred prosvjednika jutros je govorio Neven Peša, a ispred tržnice Dolac Miro Bakrac koji su pozvali na miran prosvjed. 

Peša je izjavio da nitko nije protiv poreza, ali da tvorci zakona o fiskalizaciji ne poznaju sustav rada tržnica. Problem je što će mnoge obitelji ostati bez prihoda. Bakrac tvrdi da se tehnički uvjeti na otvorenoj tržnici nikako ne mogu provesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U štrajku su sve zagrebačke tržnice, a podršku imaju i od prodavača na sajmovima iz okolice Zagreba. Oni su u pismu koje je pročitao Peša izjavili da također nemaju uvjete za fiskalizaciju.

Na splitskom Pazaru jutros je bilo prodavača, dok je dio njih još uvijek u štrajku. Štrajkaši tvrde da su ovi koji rade šverceri i da su im zvali inspekciju. Štrajkaše je podržala Hrvatska udruga sindikata Dalmacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zadarska Pjaca je u štrajku. Prosvjeduje stotinjak prodavača i najavljuju odlazak kod Linića, a gradonačelnik bi ih trebao primiti tijekom dana. Napadnuta obitelj Perović od jučer tvrdi da nikakvih problema s fiskalnom blagajnom nemaju i da je u redu raditi po zakonu, a da cjenkanje na koje se drugi prodavači pozivaju - ne drži vodu. Ribarnica je poslala izaslanike u štrajk, ali danas se normalno radi.

Image
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Image
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Tržnice, Fiskalizacija, Štrajk

(FOTO: Filip Brala/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječka tržnica radi kako je jučer i dogovoreno.

Podsjetimo, jučer su stolovi tržnica diljem Hrvatske osvanuli prazni. Prvi dan europske Hrvatske obilježili su prosvjedi zakupnika prodajnih prostora na tržnicama diljem zemlje. Riječki prosvjednici dobili su usmenu dozvolu da sutra mogu otvoriti svoje štandove bez fiskalnih blagajni, a u Zadru je zbog fiskalizacije izbila tučnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je, naime, na snagu stupio zadnji krug fiskalizacije, koja svim trgovcima, uključujući i one na tržnicama, nameće obvezu poslovanja putem fiskalnih blagajni, a njome nisu obuhvaćena samo obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo